1. ceza reisi olan dedesinin görevi nedeniyle bulundukları denizli'de 1959 yılında dünyaya geldi. babası, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı oktay iybar’dır. istanbul'a taşınmasına rağmen denizli' deki stüdyosu foto oktay olarak hala devam etmektedir. anne ve babasının 13 yaşındayken ayrılması nedeniyle 1972 yılında anne ve anneannesiyle birlikte istanbul’a taşındı.

    istanbul kız lisesi’nde başladığı lise öğrenimini anne-babasının ayrılmasından sonra taşınmaları üzerine erenköy kız lisesi’nde tamamladı. liseden sonra 1982’de istanbul belediye konservatuvarı'na girdi; okulu dört yılda tamamladı. 21 yaşında iken yaptığı ilk evliliği dört yıl sürdü[2].

    demet akbağ’ın bodrumlu mimar saim arpat’la 1986’da yaptığı ikinci evlilik de sadece 8 ay sürer.

    okulu bitirdikten sonra gönül ülkü-gazanfer özcan tiyatrosu’nda amatör olarak başladığı oyunculuğu, 80’li yıllarda kent oyuncuları, hadi çaman yeditepe oyuncuları, devekuşu kabare, dormen tiyatrosu ve ortaoyuncular gibi tiyatro topluluklarında profesyonel olarak sürdürdü.

    1987'de magazin gazetecileri derneği tarafından "yılın televizyon yıldızı" seçildi.

    üçüncü evliliğini 35 yaşında iken zafer çika ile yaptı, bu evlilikten ali adında bir oğlu oldu.

    1993’te tersine dünya adlı filmdeki rolü ile altın portakal film festivali’nde en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü aldı.

    1995 yılında yılmaz erdoğan ile birlikte bir demet tiyatro adlı tv dizisini hazırladı. bu yapım yedi yıl boyunca yayınlandı. tv dizisinin yanı sıra dört yıl boyunca beşiktaş’ta bir tiyaro salonunda sahnelenen otogargara adlı oyunda rol aldı. bu iki projenin sonucu olarak beşiktaş kültür merkezi (bkm) kuruldu. bkm yapımı olan sen hiç ateşböceği gördün mü?, bana bir şeyhler oluyor ve haybeden gerçeküstü aşk oyunları ve ölümsüz aşk dizisinde rol aldı.

    vizontele, vizontele tuuba, organize işler, neredesin firuze ve o... çocukları sinema filmlerinde başrol oynadı. vizontele ile altın portakal; neredesin firuze ile sadri alışık ve siyad ödüllerini kazandı.

    2011 yılı itibariyle atv'de yayınlanan istanbul'un altınları adlı dizide başrol oynadı. dizi yayından kaldırıldıktan sonra tv hayatına pasif olarak devam eden akbağ, 2013 baharına gelince show tv'de murat başoğlu tarafından sunulan benzemez kimse sana isimli taklid yarışma programında seyfi dursunoğlu ve erol evgin ile birlikte jüri üyeliği yaptı. 2013'ten itibaren show tv'de yayınlanan sevdaluk adlı dizide adalet isimli rolü oynadı. 2015 yazına doğru niyazi gül 4 nala filminde sultan şahmerdan karakterini canlandırdı

    kaynak: vikipedi

    not: başlığın şu ana kadar açılmamış olması beni çok şaşırttı. ^:hala inanamıyorum^