1. demokles'in kılıcı genellikle politikacıların kullandığı bir deyimdir. efsaneye göre; siraküza kralı dionysos, kral olmanın çok rahat ve güzel olduğunu savunan demokles'e ders vermek için onu yemeğe davet eder. onu ince bir sicimle tavana bağlanmış ağır bir kılıcın altındaki koltuğa oturtur ve ona iktidarın aslında ne kadar zor olduğunu gösterir. öyküsü böyle olsa da, "demokles'in kılıcı" deyimi günümüzde "önemli mevkiilere yönelik potansiyel tehditleri" vurgulamak için de kullanılır.
    kaynak: vikipedi
    ayrıca iktidar partisinin yakındığı bir kılıç söz konusudur. ülkenin mukemmel hale gelmesi için o kılıcın oradan alınması yeterlidir(!)
    (bkz: kılıç=demokrasi)
    hiciv
  2. çağdaş toplumlarda aslında bu kılıç yöneticilerin başının üzerinde değil vicdanın da olmalıdır. genel olarak bir tehdit unsuru olarak kullanılmasının sebebi yöneticilerin, halkın refahı ve mutluluğunu düşünmeden sorumluluklarından kaçması ve kendi çıkarlarını yönettiklerinin çıkarlarından daha üstün görmeleridir. medeni ülkelerde kılıç adaletle temsil edilirken çağdaş olmayan ülkelerde ilk anlamıyla yani silah olarak temsil edilir.