• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (5.00)
Yazar Simon clarke
devlet tartışmaları - simon clarke
bu derlemede yer alan bildiriler kapitalist devlete yönelik belli bir yaklaşımı ortaya koymaktadır; bu yaklaşım 1970'lerde sosyalist iktisatçılar konferansı'nın (cse) çalışma grupları içerisinde geliştirilmiştir.

söz konusu bildiriler toplu müzakerelerden yola çıkılarak hazırlanmışsa da, cse içindeki ve hatta ilgili çalışma grupları içindeki bir uzlaşmayı ifade etmekten uzaktır. bu bildirilerin seçilme nedeni de cse içerisinde yürütülen çalışmaların tipik birer yansıması olmaları değil, devlet konusunda ayrıcalıklı bir kuramsal yaklaşım sergilemeleridir. (kitabın giriş kısmı ilk paragraf, simon clarke)


  1. simon clarke editörlüğünde, sosyalist iktisatçılar konferansı (cse) içerisinde kuramsal değer biçilen temel olarak marksist kuramı revize etme amaçlı çalışmalarla oluşturulmuş derleme bir kitap.

    içerisinde; simon clarke, john holloway, sol picciotto, joachim hirsch, bob jessop, colin barker gibi önemli sosyalist akademisyen kuramcıların çalışmaları yer almaktadır.

    kitabın olumsuz yanları ise çevirisi oldukça güç ve bu durum hissedilmekte, kavram ve kavram üzerinde farklılaşan anlamlar, arada bir kopma olduğunda bütünü dağıtıyor. bahse konu akademisyenlerin birer ikişer çalışmalarına yer verilmiş ancak bu çalışmaları anlayabilmek için o kişilerin önceki çalışmalarını anlamak gerekli çünkü bazı şeyler anlaşılmış gibi anlatılıyor en azından simon clarke anlamıştır diye düşünüyorum.

    nitekim, zor bir kitap, yoruldum, anlamak istedim adamakıllı anlayamadım. marksist literatüre derinlemesine hakimim öyle ki çok yönlü olarak kuramcıları eleştirebilirim seviyesindeyseniz eyvallah yoksa bir kitap için bunu demek ne kadar doğru ama denemeyiniz. kanımca, devlet ve siyaset teorisi - martin carnoy, derleme olmayan benzer meseleleri inceleyen daha anlaşılabilir bir çalışmadır.
    ozee