• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.33)
die falscher - stefan ruzowitzky
ıı. dünya savaşı sırasında nazilerin, savaşın tek galibi olabilmek için yaptıkları ahlakdışı işlerden biri de; sahte para basarak diğer ülke ekonomilerini çökertmektir. bu iş için kurdukları gruba, el sanatları ve kalpazanlık konusunda çok iyi olan salomon sorowitsch da dahi ederler. sefaletten kurtulan yaşamlarına rağmen, içinde bulundukları durum onları rahatsız eder. ahlakdışı işler yapan insanlarla yaptıkları iş birliğinden duydukları utanç, onları vicdanlarıyla karşı karşıya getirir.


  1. nazi almanyasının ikinci dünya savaşı sırasında bu savaşın ekonomik cephesi olan "bernhard operasyonunu" anlamak açısından güzel bir film.
    bernhard operasyonu dünya tarihinin en büyük kalpazanlık organizasyonlarından birisi bu operasyonda nazi yönetimi düşman devlet ingilizleri ekonomik buhrana sokma planı ile işinin ustası kalpazanlar ve baskı işi ustaları ile sahte sterlin basıp bu paraları piyasaya sürdükten sonra düşmanı ekonomik olarak zora sokmak ve savaşta üstün olma planı.
    !---- spoiler ----!

    tabi sterlin operasyonu başarılı oldu sırada dolar vardı yalnız kalpazan mahkumlar bir kağıt mendil gibi kullanılıp bir kenara atilacaklarının farkına vardiklarinda dolar basımını sabote etme yoluna gittiler.

    !---- spoiler ----!

    filmde özellikle komünist burger'in çok güzel konuşmaları var.

    film 2007 yapımı ve yabancı dil oscarı almış.