1. dinini hakkıyla yaşamaya çalışan kimse. çok karıştırılan diğeri için (bkz: dinci)
  2. dinci'nin militan olmayanı.
  3. dindar, dinini tam anlamıyla herhangi bir sebepten değil içinde hissettiği inanç doğrultusunda yaşayan, uygulayan kişidir. fakat dindar olduğunu söyleyip bunun arkasında durmayan/duramayan bir kesim var ki ben onları çok cesur bulurum. çünkü inancını yürekten hissedip gerçekten bir günah işlediğinde cehennemde yanacağına, ahirette her şeyin tek tek hesabını vereceğine inanan bir kişi nasıl olurda eksiksiz olarak dinin gerekliliklerini yerine getirmeden yaşayabilir? ben inançlı olsam başımı secdeden kaldırmazdım.
  4. inandığı dinin gereklerini yerine getiren kimse. inançlı kavramından farklıdır. inançlı insan inanır, korkar, sığınır. dindar temel mesele haline getirir, aksini duşunemez, savaşır vr kendince korur.
  5. aslına bakılırsa ufak bir yanlış anlaşılma var bu konuda -görebildiğim kadarıyla- .dininin gereklerini (özellikle farzlarını) yerine getiren kimse dindar değildir. müslümandır, hristiyandır yada musevidir adı farketmez. dindar olarak adllandırılan kimse ise dinin özellikle sosyal yaşam öğütünü uygulamayı kendisine görev edinmiş kimsedir. kısaca; pazar günü kiliseye giden hristiyan, cuma günleri camiye giden müslüman fakat sosyal yaşantısındaki ufak detayları inancına göre oluşturan ve buna teşvik eden kişi dindardır. burdan doğal olarak inancına daha çok sahip çıktığı da çıkarılabilir.
  6. günümüzde şeriat ve hilafet yanlısı olan dinci. çağdaşlık yerine kafasında oluşan hilafet dünyasını savunur. konuşulmaz.
  7. Avrupa birliği üyesi ülkelerde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre 16 - 29 yaş aralığında, herhangi bir dine bağlı olmadığını belirtenlerin yüzdeleri şöyle çıkmış Çekya, Hollanda, Macaristan; bunlar ne yapmak istemektedir?
    mesut
  8. bu ülkelerden çek cumhuriyetini iyi bilirim. dindarlığın yaygın olmamasının elbette bir geçmişi var. komünist dönemde dini kurumlar üzerine müthiş bir baskı kurulmuştu. ama bu dini silmedi, önemini azalttı; eğer vazgeçilmez olsaydı önemini kaybeder miydi ki? komünist dönemin etkisini dindar olmaya ilişkin zorunluluğun, mahalle baskısının ortadan kalkması olarak düşünmek lazım. sıradan bir çek insanı için bu durumun ruhani bir boşluk doğurması da söz konusu değil. sanırım işin gizi hayattan beklentileri asgari düzeyde tutmakla alakalı. tabi ki bizim kulturumuzle karşılaştırarak anlamaya çalışıyorum. bizde öyle bir acelecilik ve hayata karşı ihtiras yerleşmiş ki, gizemli bir gücü sürekli yardıma çağırıyoruz. allah yolunu açık etsin, allah tek yastıkta kocatsın, allah analı babalı büyütsün, allah bereket versin, allah korusun, allaha emanet ol, inşallah, allah, allah, allah... bitmek tükenmek bilmeyen bir ihtiras! çek kültürü ise çok daha minimal yaklaşıyor hayata. namaz kılar gibi bir disiplinle spor yaparlar. boş vakitlerinde kendilerini doğaya salarlar. arkadaş çevrelerinde gülerler, eğlenirler, içerler. ve sanırım sıradan bir çek insanının hayatının çoğu bundan ibaret. böyle olunca da sürekli elinden tutacak bi allah babaya, koruyucu meleklere pek ihtiyaç duymuyorsun.
  9. enver hoxha zamanında arnavutluk'ta %0 a yakındı dindarların oranı. toplum ihya olmuş mu peki böyle olunca?
    yok.

    kuzey kore dindar oranının en düşük olduğu ülkelerden. çok mu yaşanabilir bir ülke hal böyleyken?
    yok.

    örnekleri cogaltabiliriz. gerek var mı?
    yok.

    istesek te istemesek te dindarlar, her toplumda yer alan, bulundukları toplumun bir parçası. sevmek, beğenmek zorunda değil hiçkimse.

    ama dindarlara karşı işlenen nefret suçunu makul gösteremeyiz. ne din de, ne de insanlıkta yeri yok bu cehaletin. aynı şeyler dindarlarin dominant olduğu topluluklarda muhaliflerin inanç özgürlüğü için de geçerli.
  10. biz dindarlara karşı değiliz; beyinsizlere karşıyız.
    dindarlara her kesimin saygı duyması elzemdir. ancak aptal insanların, annelerinin bacaklarına hallenen insanların, hırsızların, islam adı altında yaşayan pedofililerin, yine islamı öne sürerek cana - mala kastedenlerin bu toplumda yeri yoktur.
    biraz zaman lazım hepinizi eğiteceğiz.

    tanım: dinini anlayarak, öğrenerek ve inandığı kutsal kitabı kendi aklı ile yorumlayarak edindiği dogmaların tümüne bağlı inançlı kimse.

    edit: annelerine hallenen beyinsizler deyince bazı dindar fetullahçı (ikisi bir arada nasıl olur, ayrı bir entry konusu) arkadaşlar neden üzerine alındı anlamak güç.