1. the vow of chastity
    i swear to submit to the following set of rules drawn up and confirmed by dogma 95:
    shooting must be done on location. props and sets must not be brought in (if a particular prop is necessary for the story, a location must be chosen where this prop is to be found).
    the sound must never be produced apart from the images or vice versa. (music must not be used unless it occurs where the scene is being shot.)
    the camera must be hand-held. any movement or immobility attainable in the hand is permitted.
    the film must be in color. special lighting is not acceptable. (if there is too little light for exposure the scene must be cut or a single lamp be attached to the camera.)
    optical work and filters are forbidden.
    the film must not contain superficial action. (murders, weapons, etc. must not occur.)
    temporal and geographical alienation are forbidden. (that is to say that the film takes place here and now.)
    genre movies are not acceptable.
    the film format must be academy 35 mm.
    the director must not be credited.
    furthermore i swear as a director to refrain from personal taste! i am no longer an artist. i swear to refrain from creating a “work”, as i regard the instant as more important than the whole. my supreme goal is to force the truth out of my characters and settings. i swear to do so by all the means available and at the cost of any good taste and any aesthetic considerations.
    thus i make my vow of chastity.
    copenhagen, monday 13 march 1995
    on behalf of dogma 95
    lars von trier thomas vinterberg
  2. dogma 95, 1995'te danimarkalı yönetmenler lars von trier, thomas vinterberg, kristian levring ve søren kragh-jacobsen tarafından başlatırmış avangart film yapım akımıdır. bu akım bazen dogme 95 collective veya the dogme brethren olarak da bilinir.
    dogma 95 tarafından belirlenen kurallar:
    çekimler stüdyo dışında yapılmalıdır. sahne donanımı ve setler içeri taşınmamalıdır. (hikaye özel bir sahne donanımı gerektiriyorsa, stüdyo dışında bu donanıma uygun bir mekân seçilmelidir.)
    ses, kesinlikle görüntülerden ayrı olarak üretilmemelidir ya da tersi. (sahne içinde üretiliyor olmadığı sürece müzik kullanılmamalıdır.)
    kamera, elde taşınıyor olmalıdır. elde taşınan kamera ile elde edilecek hareketlilik ya da hareketsizlikler serbesttir. (film, kameranın durduğu yerde çekilmemeli; kamera filmin olduğu yerde olmalıdır.)
    film, renkli olmalıdır. özel ışıklandırma kullanılamaz. (eğer çekilecek olan sahnede filmin pozlandırması için çok az bir ışık söz konusuysa, sahne kesilmeli ya da tek bir lamba kameraya iliştirilmelidir.)
    optik numaralar ve filtreler kesinlikle yasaktır.
    film, gelişigüzel aksiyon içermemelidir. (öldürme, silahlar, vs. bulunmamalıdır.)
    zamansal ve coğrafi yabancılaştırmalar yasaktır. (kısaca film, şimdi ve burada geçmelidir.)
    tür filmleri kabul edilemez.
    film formatı 35 mm olmalıdır.
    yönetmen, jenerikte belirtilmemelidir.
    ayrıca yönetmen, kişisel adlardan sakınacağına, artık sanatçı olmadığına, anları bütünden daha önemli gördüğü gibi, bir 'iş' yaratmak- tan kaçınacağına, en büyük hedefim karakterlerinden ve ortamdan gerçeği açıkça çıkarmak olacağına ve bunu elinden geldiğince ve iyi tadlarla estetik faktörler pahasına yapacağına and içer.
  3. lars von trier'den çok thomas vinterberg,susanne bier,anders thomas jensen gibi çağdaşlarının ve öğrencilerinin uyguladığı ve ilerlettiği manifesto.
  4. sadelik yemini