• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.15)
doğu ekspresinde cinayet - agatha christie
agatha christie'nin 1934'te yayımlanan romanı. polisiye ve gizem denince akla gelen klasiklerdendir. romanın en azından büyük bir kısmının istanbul-pera hotel'de yazıldığı belirtilmektedir. kitabın büyük kısmını işgal eden ufak detaylar, sonuç bölümünde kusursuzca birbirine bağlanır ve okuyanını etkileyecek enfes bir finalle kapanır. bu eserin çok sayıda tiyatro ve sinema uyarlaması bulunuyor.


  1. on kücük zenci ile favori agatha christie kitaplarimdan. çok gençken basladim agatha christie kitaplarina. Bizim kütüphanemizde su tip kitaplardan vardi. Beser beser tonla agatha christie kitabi okumusumdur. ben hiç bir zaman bulamadim agatha christie kitaplarindaki katili.^:ne çok agatha christie dedim^ "kücüktün, o yüzden bulamadin" diye teselli ediyorum kendimi. Gerçi tekrar okuyunca, hikayeleri hayal meyal hatirladigim için katilin kim oldugunu hissediyorum ama hata yapabilidigim de oluyor^:evet unutkanim^^:ve biraz da gerizekali galiba^
    Hemen hemen her kitapta Hercule amca'mizdan ögütler okuyabiliriz. Bazi kitaplarda, karakterler aracaligiyla, kimi hassas konular hakkinda kücük tartismalar da vardir. Herkesin katil olabilme potansiyeli vardir gibi sürekli islenen bir tez var mesela kitaplarda.
    En hassas konulardan biri "dogu ekspresinde cinayet"inde islenmistir.

    !---- spoiler ----!
    Bu kitapta, bir tren yolculugu sirasinda Ratchett adinda bir yolcu ölü bulunur. onlarca kez bicaklanmistir. hercule poirot arastirmalarinda fark eder ki bu yolcu, belli bir süre önce üc yasindaki bir kizi kaçirip, fidye alamayinca öldüren katildir. yakalanmasina ragmen, çevresi ve parasi sayesinde beraat eden bu adam yurt disina kaçmistir.
    kücük kizin ölümünden sonra paramparça olan aile ve yakinlari intikam almaya karar verir. hepsi ayni tren için bilet alirlar. tüm yolculuk boyunca birbirlerini tanimiyor gibi yapip, bir gece, teker teker ratchett'in odasina girip intikamlarini alirlar.
    tüm tren ahalisine, gizemi cözümünü anlatan Poirot , olayi ört bas eder.

    Tabii akillara bir sürü soru gelir.
    bir cinayeti ört bas etmenin bazen geçerli bir nedeni olabilir mi? cinayet mesrulugu diye bir konsept var midir? nedeniniz çok iyi ise bir insani öldürebilirmisiniz?
    Adalet nedir? Kücük bir kiz cocugunun katilinin yasamaya hakki var midir? Eger yargi satilmissa, ve bu katile hiç bir ceza vermemisse adalet nasil saglanir?

    Ilk okudugumda, tüm sempatim katiller içindi. ve poirot'un onlari ele vermemesini takdir etmistim. biraz büyüyünce, olgunlasinca yaniliyor olabilecegimi farkettim.
    Bu cinayet o kücük kizi geri getirmeyecek. Adaletin hassas bir konu oldugunu ögrendim. kendi basina saglanan adaletin ise toplumu en uç noktalara çekebilecigini biliyorum artik. o yüzden eskisi kadar onaylamiyorum poirot'un kararini.
    !---- spoiler ----!