1. Bazı arkadaşların iddia'sı üzerine, çevremde tanıdığım bildiğim ne kadar arap kökenli kişi varsa arayıp sordum, onlar da " manadura " olduğunu söylüyorlar. Teyit etmek amaçlı türk dil kurumundan baktım. Orada da " manadura " ile arama yapınca domates ile ilişkili olduğu çıkıyor. 10 göbektir yayladağlı bir ailenin mensubu olarak, dedeme ve sorabileceğim tüm yaşlılara sordum, hepsi " manadura " diyorlar.

    Ayrıca tdk için Tdk yanlış söylüyor olamaz herhalde.
  2. likopen içerir. ketçapın hammaddesidir.

    ingilizlerin tomato dediği sebzeliği tartışmalı bitkidir. bakın burası çok enteresan japonlar da tomato derken, çinliler fānjiā diyor ama kim jong-un tomato diyor. daha da enteresanı pol pot'se gözlüklüleri ölüme gönderir ve bengbaoh dermiş. insan gerçekten hayret ediyor. 13. yüzyıl çin'ini şekillendiren venedikli marko polo'nun portekizcesi olan tomatesi yerleştirememesine gelince, böyle bir şey olabilir mi? ben bunu doğru bulmuyorum. belki de marko polo'nun zamanında domates olmamasındandır. kim bilir?
  3. domates falan hep bahane arkadaşlar. youreads sözlüğün huzurunu bozmaya çalışan dış mihrakların oyunları hep bunlar. yoksa domates domatestir, salatalık salatalıktır. ama patlıcan'a balcan denir, kesin bilgi yayalım.
    (bkz: patlıcan)
    (bkz: balcan)
  4. yeşil domates turşusu değilse hakkında çok da bi şey söylemeye gerek yok. domates işte.
    ha yeşil domates turşusuysa ne derim: off
    parov
  5. biberin isot olmasıyla hiçbir ilgisi yoktur kendisinin