• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.15)
dönersen ıslık çal - orhan oğuz
beyoğlu'nun arka sokaklarında barmenlik yaparak yaşamını sürdüren bir cüceyle, fahişelik yapan bir travestinin dramatik öyküsü. toplumun dışladığı bu iki marjinal tipin tanışması karanlık ve pis sokakların birinde gerçekleşir. cüce (mevlüt demiryay), iş çıkışı evine dönerken, sokak serserilerinin saldırdığı ve gerçek bir kadın sandığı travestinin (fikret kuşkan) hayatını kurtarır. gerçekte onu kurtaran, cücenin, o tehlikeli sokaklarda ve gecenin karanlığında kendisini korumak için boynunda taşıdığı düdüktür. düdük seslerini duyan serseriler kaçıştıktan sonra, travestiyi evine alır. ne var ki, evinde misafir ettiği "kadın"ın aslında bir erkek olduğunu anlayınca büyük bir şaşkınlık geçirir. ama, yaşamını tek başına, yalnızlığını ise balkonundaki köpekleri ve boynundaki düdüğüyle paylaşarak sürdüren cüce ile, başlangıçta iğrendiği, nefret ettiği travestinin arasında duygusal bir dostluk gelişecektir. bu güzel dostluk ne acıdır ki, o çirkin dünyanın, sonunda onları birbirlerinden ayırana dek sürecektir.


  1. beyoğlu'nun arka sokakları bir dönem sinemanın epey ilgisini çekmişti. geçici bir ilgi olduğu anlaşılıyor çünkü devamı da gelmedi.

    1992 yapımı filmde fikret kuşkan travesti rolüyle sinema hayatının en iyi performanslarından birini sergilemişti bence.

    (bkz: gece, melek ve bizim çocuklar - atıf yılmaz)
  2. uzun yillar once izlemistim ve restorasyonlu olarak youtube da gorunce dayanamadim tekrar izledim.

    filmin yorumlarinda soyle birsey gordum;

    "Bu filmi çeken bir ülkeden recep ivedik'e ne ara geldik nasıl bir günah işledik ülke olarak...."

    bu sorulari ben de soruyorum durmadan.
  3. tesedüfen rastladığım, "şu mesajı da gönderdikten sonra kapatıyım bu filmi" derken bir anda pür dikkat izleyip bitirdiğim filmdir.

    kendisine toplumda yer bulamayan iki karakterin birbirine bağlılığı anlatılıyor. hatta bu dışlanmışlığı daha iyi anlatabilmek için filmdeki karakterlere isim dahi verilmemiş. pis cüce, tavesti, pezevenk, fahişe.
    filmdeki kasvet de ayrı bir etkiliyor insanı. içine çekiyor yalnızlığın.
  4. filmin soundtrackinde daha sonra teoman ve daha pek çok ismin yorumladığı gemiler şarkısının orhan atasoy versiyonu bulunur. atasoy şarkının aynı zamanda söz yazarıdır.
  5. bir üstteki arkadaşıma naçizane bir ufak uyarıda bulunayım, şarkının teoman versiyonu bulunur diyelim. zira ilk olarak şarkıyı orhan atasoy seslendirmiştir. evet meşhur eden ise teoman'dır. hatta atasoy şarkıya şahane de bir klip çekmiş, klipte de yine fikret kuşkan oynamıştır.
  6. türk sinemasında da orijinal ve görece aykırı işlerin yapıldığının güzel örneklerinden, 1992 yapımı film.

    artık benzerlerine çok daha nadir rastlanan, “yeraltı” filmleri yapılmış türk sinemasında zamanında, ne zaman denk gelsem seçilen temalara şaşırıyor, filmlerin kalitesine hayran kalıyorum. elbette teknik olarak zayıf oldukları birçok yöne rağmen. dönersen ıslık çal kesinlikle bu filmlerden biri benim için.

    fikret kuşkan kendine hayran bırakıyor, beyoğlu’nun arka sokaklarında, zorlu hayatların gerçek dostluk hikayesi konu ediliyor. izlemenizi tavsiye ederim.