• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.33)
dört arketip - carl gustav jung
tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisi olan jung'un, psikolojik tiplemeler, kompleksler teorisi ve sözcük çağrışım testi gibi özgün bilimsel katkıları günümüz psikolojisi ve psikiyatrisi içinde hala yerini korumaktadır. bunun ötesinde, bugün jung'u bir ekol olarak anmamızın nedeni, bütün insan bilimlerine yansıyan türev ve etkileriyle "simge" alanundaki çalışmaları ve kişisel ya da kolektif bilinçdışının dinamiklerini ve görüngülerini irdeleyen yapıtlardır. jung düşüncesinin antropolojiden teoloji ve felsefeye, etnolojiden sosyolojiye çok geniş bir alanda kalıcı izleri vardır. (arka kapak)

anne arketipinin psikolojik yönleri, yeniden doğuş üzerine, masallarda ruhun fenomenolojisi üzerine, hilebaz figürünün psikolojisi üzerine başlıklı 4 bölümden oluşan, zehra aksu yılmazer'in çevirmenliğini yaptığı dört arketip metis'in psikiyatri ve psikanaliz klasikleri serisi olan ötekini dinlemek serisindendir ve orijinal bir kitap çevirisi değil toplama bir seçki çevirisidir.


  1. vaktinde "masallarda ruhun fenomenolojisi üzerine" başlıklı bölüm için aldığım kitap. psikanalizin edebiyatta bir yöntem olarak kullanılması bizim akademisyenler arasında da çok geçerli olmuştu. sadece o kısmı okumuşum. rüya ve masalların gelişigüzel değil bilincin derinliklerinden ve evrensel olması üzerine bir yazın.
  2. kız çocuğu veya yetkinlik çağını yaşayan bir kadının annesine gizli/açık olan nefretini amprik düzlemde inceler.

    mesela bir asır önceki notlarımı karıştırınca bunlarla karşılaşıyorum: annenin kıskanılması ve ondan üstün olma isteği, genellikle felaketle sonuçlanan sonraki gelişmelerin leitmotifidir. bu tür kadınlar, romantik ve sansasyonel ilişkilere, salt öyle oldukları için bayılırlar. evli erkeklere ilgi duyuyorlar ve bunun nedeni, bir evliliği yıkma fırsatını yakalamış olmalarıdır, ki asıl amaç da budur zaten. amaçlarına ulaşınca, annelik içgüdüsünün eksikliğinden dolayı ilgilerini yitirirler, kancayı başkasına takarlar.

    ve bir de, oğulun anne kompleksi üstüne düşündürür: anne kompleksinin etkileri kız ya da erkek çocuğa göre farklılık gösterir. erkek çocuktaki tipik özellikleri eşcinsellik, don juanizm, bazen de iktidarsızlıktır. eşsincellikte heteroseksüel unsur bilinçdışında anneye bağlanmıştır. don juanizmde ise anne bilinçdışı olarak her kadında aranır.

    bu küçücük, lakin büyük kalbe sahip kitabı annesine gizli nefret besleyen bir kadına vermiştim. kitapla beraber kayboldu. umarım annesine olan nefretinde bilinçlenmiştir. aydınlandıysa kitabı geri versin, özlüyorum.
  3. dört arketip denince uzaktan sanki toplamda dört tane arketip varmış da bunlar incelenecekmiş gibi geliyor. ama aslında çok sayıda arketipten bahsediyor yazar başka çalışmalarında, burada ise sadece 4 tanesini seçip incelemeye almış. bunlar; anne arketipi, yeniden doğuş arketipi, ruh arketipi ve hilebaz arketipi.

    masallarda ruhun fenomenoljisi kısmında çok detaylı incelemelere girişmiş. masalların ruh arketipi ile olan ilişkisini bilinçdışı faaliyetlerin yapısını psikolojik açıdan ele almış. bu bölüm uzun olsa da en az diğer bölümler kadar akıcı ve ilgi çekici geldi bana.

    hilebaz arketipi (örnek: keloğlan) üzerinde de daha fazla durulabilirdi. aptal kahraman tiplemesi bana göre psikolojik açıdan yüzyıllarca devamlılığını korumuş müthiş bir varoluş alanı.

    anne arketipi üzerine olan kısımda tespitler ufuk açıcı nitelikte. özellikle dişil boşluk ve eril enerji kısmında kendimce higgs alanı ve higgs bozunu benzetmeleri yaparak eğlenceli düşünsel aktivitelere girebildim.

    yeniden doğuş arketipi bölümünde ise jung'un meğerse kuranı hatmettiğini görüp şaşırdım. hatta hintli bir müslüman da kendisine zamanında sen kuranı benden iyi biliyorsun demiş. fakat bunu okuyan din kardeşlerimiz sevinmesin üzerinde çok da durmamış, hatta önemsememiş. birkaç yerde özellikle "hızır" figürünü değerlendirmeye almış. onun dışında "muhammed'in kronolojisi pek zayıf sıraları karıştırmış" diyerek burun bükmüş.

    sonuç olarak az çok psikolojiye ya da mitolojiye ilgi duyanların okuması elzem olan bir çalışma.

    ek: arketiplerle ilgili şöyle bir çalışma var lakin içeriğini fal bakmak gibi(sen hangi arketipsin ben hangisiyim?) buldum okuyun demiyorum ama başlıklara bir göz atılabilir.
    abi
  4. senaryo yazmak isteyenler için mutlaka okunması gereken bir kitaptır.
    sde
  5. severek okuduğum, tezim için kullandığım jung eseri. yaşamı ve insan gelişimini en ortak bilinçaltı değişkenlerinde bir potada eritmesine hayran olmuştum hala düşüncelerim değişmedi. müthiş bir ufuk açıcı çalışma, şiddetle tavsiye ederim.