1. her biri kendi alanında virtüöz denebilecek kadar söz sahibi cengaverler tarafından kurulmuş progressive metal grubu. ayrılan üyeler şimdilerde müziklerine çok darbe vurmuş olsa da, her bir şarkılarından 15'er tane pop şarkısı çıkacak kadar teknik altyapısı olan birsürü albümleri vardır.

    şahsi favorim için (bkz: scenes from a memory)
  2. gençliğimi bir dreamer olarak geçirmeme neden olan progressive metal grubu.

    eski klavyecileri kevin moore abimiz, doğu yücel'in hayalet kitap'ından senaryolaştırdığı (bkz: okul - taylan biraderler) ve gene senaryosunu doğu yücel'in yazdığı (bkz: küçük kıyamet - taylan biraderler) filmlerinin müziklerini yapmıştı, yetmemiş bir de üstüne küçük kıyamet'e yaptığı soundtrackle siyad'ın ödüllerine aday olmuştu. okul için yaptığı müziklerden oluşan bir de ghost book'u vardır.
  3. armoni bilgisi çok yüksek insanların kurduğu gruptur.
  4. her bir üyesinin aşırı fazla müzikal zekası olan gruptur. bir zamanlar tartışmasız dünyanın en iyi bateristini bünyesinde bulunduran (bkz: mike portnoy) fırtınalar estirmiştir metal camiasında. hele honor thy father adlı şarkıya bir girişi vardır ki beni benden alır.
    ayriyeten gitaristleri (bkz: john petrucci) öyle bir dehadır ki dinlerken kendinizden geçersiniz. o solo sizi başka diyarlara götürür. klasik müzik dinler gibi.
    bas gitar zaten ayrı bir şey. klavye de deha. hepsini anlatmaya çalışsam saatler sürer. tek garip yani şarkının bir bölümünde bateri bas klavye gitar hepsi solo atıyor, haliyle şarkı uzuyor. 10-15 dk arasında oluyor genelde.
    tek rezil vokal. oraya daha iyi birisini koy kusursuz olur kadro. bir insan bu kadar mı rezil olur.
    kesinlikle dinlenmesi gereken bir efsane
  5. her yeni albümü ilk çıktığında ben de dahil herkes bu ne der. sonra dinlersiniz, tekrar dinlersiniz, petrucci niye bunu yapmış, myung arkada napıyor, portnoy ya da mangini ne yapmaya çalışmış derken bir bakmışsınız bu ne dediğiniz albüme aşık olmuşsunuz. böyle bir gruptur dream theater. kimisi 3-5 şarkısını bilip hava atar, kimisi de bir önceki albümün bitiş noktasının, diğer albümün başlangıcı olduğunu bile öğrenir. kimisi dream theater bitti der. kimisi de the astonishing'i, albüm olan dream theater'ı anlamaya çalışır. adamlar yine yapmış der.
    kısaca benim için uçsuz bucaksız bir dünyadır, başkası için de bitik bir grup.
  6. dinlediğim en sağlam gruplardan biridir. bu grubu ya çok seversiniz yada nefret edersiniz ortası yoktur.
  7. bu adamların müzikten çok ötesini yaptıkları kesin. armoni bilgisi, müzik kalitesi oldukça yüksektir. her eleman kendi sololarında virtüöz kadar iyidir. şarkıların fazlaca uzun olmasından dolayı, bu grubu dinleyenler gerçekten sevenlerdir.

    neyse ki ölmeden canlı dinlemek şansına sahip oldum.