• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.67)
Yazar Jim Butcher
dresden dosyaları - jim butcher
harry dresden işinin en iyisiydi. eh, teknik olarak o işi yapan tek kişiydi. dolayısıyla chicago emniyet müdürlüğü fanilerin yaratıcılığını ya da kapasitesini aşan bir vakayla karşılaştığında cevaplar almak için onun kapısını çalıyordu. çünkü 'günlük' dünya aslında tuhaf ve büyülü şeylerle dolup taşıyordu ve bunların büyük bölümünün insanlarla arası iyi değildi. işte harry burada devreye giriyordu. sorun çıkaran tuhaf şeyleri enselemek için bir büyücü gerekiyordu.
tek bir sorun vardı. harry tabiri caizse sinek avlıyordu. bu yüzden polis kara büyüyle işlenmiş bir çifte cinayet vakası için ondan yardım isteyince harry'nin gözlerinde dolar işaretleri belirdi. ama kara büyünün olduğu yerde onu yapan bir kara büyücü de vardır. ve o kara büyücü harry'nin ismini biliyordu. olaylar işte o noktada… ilginçleşmeye başladı. büyü. insanı ölüme götürebilir.
"heyecan verici, iyi kurgulanmış, karmaşık, sürükleyici ve şaşırtacak kadar iyi bir ilk roman." - chris bunch


  1. jim butcher tarafından kaleme alınmış , kendi dilinde şu ana kadar on beş kitap yayınlanmış ve toplamda yirmi kitaptan fazla olması beklenen fantastik seri. illa bir kalıba sokmamız gerekirse şehir fantazyası (urban fantasy) denilebilir. türkiye'de ithaki yayınları tarafından beşinci kitaba kadar yayınlandıktan sonra çok satmamasından dolayı rafa kaldırıldı. ben yinede serinin yayınlanan beş kitabını aldım ve ilk kitabı az önce bitirdim. dilerim farklı bir yayınevi veya ithaki seriyi devam ettirir.

    şehir fantazyası dedik , hikayemiz chicago'da geçiyor ve kahramanımızın adı harry blackstone copperfield dresden. kendisine ait bürosu bulunan geçimini zar zor sağlayan bir büyücü. hatta kartvizitinde şu sözler yazıyor ; " kayış eşyalar bulunur. paranormal soruşturmalar. danışma. tavsiye. makul fiyatlar. aşk iksirleri, bitmez tükenmez servetler, partiler ya da diğer eğlenceler iş kapsamı dışındadır. "

    ben kitaba başladığım sıralarda fazla klişe olduğunu düşünmüştüm. mizah dolu , umursamaz , vurdumduymaz bir bir baş karakter. artık son zamanlarda gözümüze gözümüze sokulan iblisler , şekil değiştirenler , kurt adamlar , vampirler vs. sonra fark ettim ki ilk kitabın yayınlanma tarihi 2000'miş. yani evet , pek çok klişenin kaynağı sayılabilecek bir seri. (supernaturel vs türevleri diziler)

    bununla birlikte sunum muazzam. pek çok kitapta aksiyon veya gerilim sahneleri yazılır. çok mükemmel bir şekilde hazırlıyor sizi yazar bir sonraki sahneye. ve o sahne geldiği zaman gerilmiş , rahatsız , duruma göre ürkek oluyorsunuz. ben seriyle ilgili en çok sunumu beğendim açıkçası. bununla birlikte baş karakterimizin gözünden okuyoruz hikayeyi , onun düşüncelerini birinci ağızdan dinliyoruz. hayır dürüstlük yumağı değil , kahraman değil , mükemmel bir insan değil. kimi zaman abazan , kimi zaman korkak , kimi zaman çökmüş ve aciz bir karakter. bu yüzden seriye ilk kitaptan ısındım sanırım.

    biraz araştırma yaptıktan sonra serinin beşinci kitaptan sonra çok daha fazla açıldığını , çok daha harika kulvarlara yelken açıldığından bahsediliyor. (ne kadar kötü ki biz de beşinci kitaba kadar var). serinin yayınlanan son iki kitabının puanı goodreads üzerinde neredeyse 5 tam puan. diğer fantastik serilerdeki gibi kitaplarda 700-1000 sayfa aralığında değil , 300-500 sayfa arası değişiyor. bilemedim ben çok beğendim şahsen , bir işe yarar mı emin değilim ama ithaki'ye yağ çeken bir mail atmayı planlıyorum.

    eğer sizlerde paranormal olaylardan , kurtadamlardan , vampirlerden ve benzeri türevlerden hoşlanıyorsanız , mizah dolu , eğlenceli bir baş karakter seviyorsanız kesinlikle önerebileceğim bir seri.
  2. kitabı dışında bir de 12 bölümlük bir dizisi bulunan seri, ancak benim görüşümce kesinlikle okunmasi dizisyle yargilanmamasi gereken bir seri, yazarin hayal gücü alkislanip takdire sayan denilecek kudrette, hata tapiladabilir tercih kişiye kalmiş.

    --- yer yer okunasi cok güzel spoiler icerir ---
    kendisi fantastik bir yapi oldugundan fantastik bir sekilde anlatmaya calisacagim.

    karanlıgin ortasinda parildayan büyük bir küre vardir kürenin içinde ne var ise görülmez durumda dir. küre havada süzülürken küreden ses gelir.

    "hoş geldin konuk.
    benim adim izleyici.
    burasi gözlerinin acilacagi yer, burasi bir yasamin bitip diger yasamin baslayacagi yer, simdi izle konuk izle ve gör gercekte dünyanda neler oldugunu.

    bir çok kitapta okudugun ve gerçek degil olarak adlandirilan çogu gerçek konuk, vampirler, kurt adamlar, iblisler, ölümsüzler, ve tanrilar, tabii ki yüce yaratici degil ama çok güclü yaratiklara da tanri denmekte. dünyanizda adina beyaz konsey denilen bir kurulus var, onlar dünyayi düzende tutmaya calismaktalar, haçın şovalyeleri, ve bir kaç küçük kuruluş daha bunlar sizin dünyanizi inanmadiginiz ancak son derece gerçek olan tehtidlerden koruyan kuruluşlardir. tehtidlere inanmamanizin sebebi aslinda hem tehtidlerin hem de tehtidlerden koruyucularinizin gizli olarak çalışmasidir."

    kürenin önünde bir görüntü belirir bir tablo gibidir ancak içerde ki resim hareket etmeye baslar. "burada gördügün bu geceden güzel yaratigin bir vampir olduguna inanmayabilirsin konuk ama emin ol o bir vampir." resimin içinde ki kadin kan kirmizisi bir elbise giymiştir elbisenin derin yirtmaci bacaginda büyük bir davetkarlik göstermektedir kadinin siyah kivircik saçlari siyah gözleriyle iç içe gibidir. küre tablonun yanina süzülerek "gözlerin seni yaniltmasin konuk bu kadin bir vampir." küre cümlesini bitirdikten hemen sonra resim solar ve o güzelim kadinin yerinde yarasa vari tüysüz bir yaratik durmaktadir siyah gözlerinin irisi yoktur ve kollarinin altinda kanat benzeri şeyler vardir. küre biraz daha parlaklasirken resim kaybolur tablo bomboşbir şekilde karanlikta havada durmaktadir, ve küre sanki volta atiyormuşçasına süzülmeye başlar karanligin içinde. "evet konuk dedigim gibi tehtidlerin gizli olmasi senin bilmiyor olmani aciklar ama bir kişi ilk kez acıga çıkmıştı." küre yeniden tablonun yaninda durur, tablo yavaşça yeniden oluşur, önce beyazlik ardindan yazilar, bir gazete ilanidir oluşan;
    "harry dresden büyücü,
    aşk iksiri yapilmaz, parti sihirbazligi yapilmaz,
    kayip eşyalarin bulunulmasinda yardimci olunur."

    "senin yaşadigin yerden uzakta bir adam olmasina karsin bu insan halka çıkarak adlandiramadiklari sorunlarin, bir gerçek oldugunu belirtti konuk, ve şimdi sen bir kurt adamin saldirisindan ölen sen yasadiklarina dair en ufak bir fikre sahip misin?" küre yavaşça tablonun etrafinda süzülmeye baslarken tablo kararak tekrar degismeye baslar. genç bir adam durmaktadir kisa boylu, siyah saçlı, vücudu bir güreşçinin ki kadar kasli ve sert. "küre bu sefer tablonun diger yaninda durarak bu görüntünün seni yaniltmasina da izin verme konuk", görüntü solarken adamin durdugu yerde kocaman simsiyah tüyleri olan bir kurt durmaktadir kocaman gerçek olamayacak büyüklükte bir kurt. "seni öldüren türle benzerlik tasisa da bu tür daha çok karanliga karsi savasir" diyerek yeniden süzülmeye baslar küre.
    küre bir an bütün ihtişami ile parlar tablo büyür ve ikiye ayrilir ikiye ayrildiktan sonra iki büyük tablo olur iki tabloda da iki ayri resim belirir, bir tanesinde narin hatli, sari saçli, yesil gözlü, uzun boylu gülümseyen bir kadin vardir. gülümsemesi ic isiticidir. diger tabloda uzun boylu, zarif mükemmele yakin hatli, bembeyaz saçli, derin mavi gözlü bir kadin vardir, gülümsemesi o kadar güzeldir ki can yakmaktadir. küre parlaklıgından hiç bir şey kaybetmeden "kraliçeler titania ve mab, yaz ve kış kraliçeleri, onlara saygi duy, onlardan kork zira ikisi de doga üzerinde derin güç ve kudrede hakimdirler." küre yavaşça parlaklıgını kaybeder "gösterebileceklerim bu kadar konuk, yeni bir aşam başlıyor denin için."der. karanlık yavaşça etrafı sararken son bir kaç şey duyulur.

    "if you see unexpected things,
    if you know things that no one will believe you,
    if you have trouble and you think no body can help you,
    call me i'm on the book"
    --- spoiler ---

    kitaplar sirasiyla:

    storm front
    fool moon
    grave peril
    summer knight
    death masks
    blood rites
    dead beat
    proven guilty
    white night
    small favor
    turn coat
    changes
    ghost story
    cold days
    skin game
    peace talks

    serinin yeni kitabi peace talks henüz yazılma aşamasında ne zaman çıkacağına doğru bir fikir yok yalnızca adı sunuldu şu ana dek.

    kitapların ilk dördü şu an türkçeye çevrilmiş durumda.

    sırayla:

    fırtına büyücüsü
    kurtadamlar
    hayalet tehlikesi
    yaz şovalyesi
  3. her sayfası eğlence dolu seri. yayım hakları ithaki yayınlarında olmasına rağmen yeni kitaplarını basmama kararı aldılar. bu kadar güzel serinin okunmayıp, yok olması üzücü.
  4. dizisinde harry dresden rolünde arrow dizisinden tanıdığımız paul blackthorne'u oynatmışlardı. artık kitapları ne zaman okusam gözümde o canlanıyor.
    son 2 kitabı için bir trailer ya da fan movie gibi bir şey yayınlamışlardı, ona rağmen harry, paul blackthorne'dur benim için hala.

    keşke dizi daha da devam edebilseydi. bilim kurgu-fantastik için kötü bir döneme denk gelmişti. şu vampir furyasına denk gelseydi çok daha uzun ömürlü olacağını düşünüyorum.

    sevenler bilir, vampire courtları, faeri courtları... thomas'ı falan görebilseydik tadından yenmezdi.

    dizide mister'ı görmüştük ama mouse'u da görmeyi isterdim açıkçası. bir tibet mastiff'i mi oynatırlardı acaba? gerçi game of thrones bile direwolf'lara zar zor bütçe buluyordu, bunlar hiç bulamazdı herhalde.

    neyse, bir gün belki. hayal etmek güzel bir şey. ^:swh^