• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.75)
Yazar albert camus
düşüş - albert camus
'albert camus'un 1956 yılında yayımladığı 'düşüş' modern insanın, kendi bencillik ve çaresizliklerini adım adım görmek zorunda kalışının ve çelişkilerinin romanıdır. öyle ki yazar girişe; "size hizmetlerimi sunabilir miyim, bayım, canınızı sıkmadan?" diyerek başlar.bu giriş cümlesinin 'canınızı sıkmadan' kısmı dahi kahramanın yalnızlığının tezahürüdür.

romanın anafikri:

insanları çok iyi gözlemleyen albert camus bu eserinde de bolca gözlemlerine yer vermiştir. kahramanın kendisi olduğu konusunda edebiyat çevresinden birçok isim hemfikirdir. zekice burjuvaziyi ve onun yaptırdıklarını ele alır bu eserinde. çok fazla sorgulama yapar. aslında gördüklerini yazar gibidir ama görünenin altındaki çelişki ve yapmacıklığı her cümlede keskin bir biçimde gösterir. kahraman yalnızdır aslında. köprüden atlayan kızı engelleyememenin hüznü üzerinde neredeyse hiç durmaz. ama bu düşüncesizliğini öyle bir yere koyar ki aslında hayatının hiçbir döneminde o anı unutmadığını vurgulamak ister gibidir.

"ey genç kız kendini yine suya at da her ikimizi kurtarma şansına bir kez daha ereyim. bir kez daha, ha, amma ihtiyatsızlık!"


  1. bu kitapta iki yön gördüm. birincisi ana karakterimizin kendi üzerinden yaptığı çıkarımlardı. bu çıkarımlar genelde itiraf vari şekilde yürütülmüş. hepimizin içten içe bildiği, kendide gördüğü fakat hem kendisinin kendisine hemde diğer insanlara rahatsızlık verebilecek gerçekler. bir diğer yön ise karakterimiz ara ara örneklerle diğer insanların üzerinden göstermeye çalıştığı çarpıklıklar.

    "ama işte, haklı yandaydım, bu da vicdanımın rahat olmasına yetiyordu. doğruluk duygusu, haklı olmanın verdiği doyum, kendini değerlendirmenin sevinci, bayım, bizi ayakta tutan ya da ilerleten güçlü zembereklerdir. tersine, insanları bundan yoksun ederseniz, onları ağzı köpüren köpeklere çevirirsiniz. nice suçlar işlenmiştir, yanlızca bunları işleyenler kusurlu olmaya dayanamadıkları için!"