1. yaptığınız spora göre vücudunuzda ciddi değişiklikler olabilir.

    düzenli ve kaliteli spor yapıyorsunuz diye amatör sınırları aşıp profesyonel sınırlara yaklaşıyorsanız bu hiç sağlıklı değil!

    bakınız;
    sporcuların kalpleri ve akciğerleri normal insanlara göre çok daha büyüktür ve farklı bir metabolizmaları vardı. siz şimdi iki yıl spor yaptıktan sonra yaptığınız sporda tutupda profesyonel biri gibi antrenman yaparsanız kendinize özellikle kalbinize ciddi zararlar verirsiniz.
    nasıl?
    sporcunun kalbi dakikada 60 civarı atar ve bu zorlandığında 180 hatta 210 bile bulabilir. kan akışını bir anda nerede ise dört kata kadar çıkarabiliyor.
    siz ise ortama 80 atış ve 160 belki 170 görür. sizden iki kat daha fazla kan pompalayan biri ile aynı performansı göstermeye çalışmak 1.2 motor ile 3.0 motor ile ralli yarışı yapmaya benzer. artık siz mantık yürütün.

    devam ediyorum daha da önemlisi..
    düzenli spor yaparsanız sizinde az da olsa kalbiniz buyur, zamanla.
    sonra sporu birden bırakırsanız aniden küçülür ve ritim bozukluğ. hatta damarlar kaslardan sonra küçüleceği için kalbin kanlanmasında dahi sorun olabilir.

    spora adapte olan bir kalbi spordan alıkoymak formüladaki araçları trafikte kullanmak gibi olur, yavaşlarsa motor yanar!


    demek istediğim, sporcu değilseniz sporcular gibi çalışmayın, uzun süre spor yaptı iseniz birden bırakmayın, daha da önemlisi birden başlamayın!
    bir anda kırkl yıllık sporcu gibi antrenman yapıp, tüm sistemi alt üst etmeyin. örneğin iki üç haftada bir halı saha maçları..

    yavaş yavaş başlayın ve yavaş yavaş bırakın ve limitleri sporcu değilseniz zorlamayın
  2. kız arkadaşım düzenli olarak her gün hiç üşenmeden o kadar yorgunluğunun üzerine kendi antreman çizelgesine göre yaptığı şeydir. eskiden bende günde 3 saat ağır antreman yapardım galiba benden geçti... şimdilik bir hevesle düzenli spor yapıyor.. kendisine iyi geldiğini söylüyor, bende sesimi çıkarmıyorum..
  3. herkesin kaliteli, düzenli ve sağlıklı bir yaşam için, hayatının bir parçası haline getirmesi gerektiğini düşündüğüm ama benim gibi üşengeç insanlar için zor bir eylem..
    dewe
  4. haftada 4 gün, 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüş seansları ile başlanabilecek eylem. bu şekilde hem vücudu rahatlatır hem de zihin yorgunluğundan kurtulursunuz.
  5. arkadaşlar sporunun bir çok dalıyla ilgilenmiş biri olarak söyleyeceğim tek şey size; spor yapın, gerçekten yapın, severek yapın. bir spor salonuna yazılmıştım, daha sonra oranın sahibiyle muhabbetimiz koyulaştı, oldukça da samimi kafa birisi, yaşını sorma gereği hissettim, oldukça genç duruyor çünkü, görseniz dersiniz ki, ulan taş çatlasın bu adam otüz üç, otuz dört yaşında falan. sordum, kırk dokuz yaşında, kimliğini gördüm, dedim yuh, işte bu sporun gücü arkadaşlar. diyeceklerim bu kadar.
  6. geçen sene haftada iki üç gün mutlaka giderdim ama şu an bakınca şaşırıyorum nasıl vakit bulmuşum diye çünkü her şey çok üst üste geliyor bu ara ama tekrar başlamak istiyorum. beni baya mutlu ediyodu şahsen ama şu an felaket üşeniyorum.