1. kararlılığı olmasa idi astronomi ve fizik diye bir bilim olup olmayacağını merak ediyorum. şimdi asıl fiziği newton ortaya çıkardı diyeceksiniz ama bu adam o kitabı yazdırmasaydı o boş makaleleri kimse birleştiremeyecekti çünkü fizik diye birşey yoktu... newton dan daha büyük bir insandır ama daha büyük bir bilim insanı değildir. sonra da bir kuyruk yıldıza ismi verilmiştir. (bkz: halley kuyruklu yıldızı)

    neil degrasse tyson ın ağzından dinlemek için; (bkz: cosmos: a spacetime odyssey) in 3. bölümünü izleyebilirsiniz.
  2. 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamış ingiliz bilim insanı. halley bisküvilerine ve halley kuyruklu yıldızı'na adını vermiştir. sanılanın aksine, ne halley bisküvilerini icat eden, ne de halley kuyruklu yıldızı'nı ilk kez gözlemleyen edmond halley değildir. daha önce üç defa gözlemlenmiş kuyruklu yıldızların ve kendi gözlemlediği kuyruklu yıldızın, gerçekte aynı kuyruklu yıldız olduğunu, her 76 yılda bir gökyüzümüze uğradığını keşfetmiştir. işte bu kuyruklu yıldıza, halley ismi verilmiştir.

    bunun dışında pek çok bilimsel keşfe imza atmıştır. örneğin gökteki sabit olduğu zannedilen yıldızların, aslında sabit olmadığını halley keşfetmiştir. şehirlerin nüfus istatistikleri üzerine yaptığı araştırmalar bugün yaşam sigortası sisteminin temelini oluşturmakta; meteoroloji haritalarını oluştururken kullandığı yöntem, bugün hala hava durumu sunumlarında kullanılmaktadır.

    fakat işin sonunda, sayısız bilimsel başarıyla dolu bir hayatın biz insanlara en büyük faydası, ne garip ki, isaac newton olmuştur. halley hayranlık duyduğu isaac newton'u gök bilimine tekrar dönmeye ikna etmiş, principia'yı yazması konusunda ona olağanüstü bir baskı uygulamış, hatta principia'nın basım maliyetini kendi cebinden karşılamıştır.

    dolayısıyla evrene dair bildiğimiz onca şeyi borçlu olduğumuz halley'i, bakkaldan 1 tl'ye satın alıyor olmamız ne kadar da garip değil mi?
    geze