1. uzun uzun teknik şeyler yazarak değil de, bilal'e anlatır gibi;

    herkesin, özellikle piyasa takibi yapanların ve döviz ile beraber enflasyonun da artmasıyla beraber nasıl olurda borsa istanbul tarihi rekor seviye puana gelir diye aklında ortak/ benzer sorular oluşuyor.

    bu konuda biraz araştırma yaptım, şirketlerin uyguladıkları politikalar, işlemlerinin hacmi vb. verilere bir şekilde eriştim. bilmiyorum az sonra yazacaklarımı belki de sadece ben yeni öğrendim, benim haricimde herkes bu uygulamayı biliyordu falan ama ben yine de buraya yazmak istedim.

    işlem çok basit. şirketler yurtdışından döviz getiriyor, getirdikleri dövizi tl hesabına atıp bilanço şişiriyorlar. bunun sonucunda da, bilançoyu gören yatırımcı, hisse savaşına giriyor ilgili şirketle alakalı. satım değil de alım yüksek olunca bist puan rekoru kırıyor.

    ben bu işin şirketlerin tek başına hareket ederek yaptıkları bir şey olarak görmüyorum. kesinlikle hükümet destekli bu hareketlenmeyi yapıyorlar. amaç yabancı yatırımcıyı ve içte ki yandaş halka caka satmak. döviz yükseliyor ama borsa da yükseklerde işte bu yüzden dış mihrakların bir oyunu diyoruz algısı yaratıyorlar halk üzerinde.

    araştırmalarım yahut analizlerim yanlış olabilir, en ufak bir yanlışlık varsa lütfen mesaj yoluyla bildirin hemen düzeltirim. ama benim analizleri bu yönde.
  2. basit düşünmek lazım. hisse satarsan eline ne geçer? tl geçer, bu da gayet değersiz. tl ile ne yaparsın? dolar alsan bu fiyattan alınmaz, faize koyayım desen faizler yeterince yüksek değil. ortağı olduğun şirket ülkeden daha güvenilir bile olabilir. o halde genel eğilim pozisyon korumak olabilir. bunun yanına bir de arap sermayesi eklersen bist neden cokmez anlaşılır. ilave olarak bankacılık sisteminin 2001 krizinden sonra sağlam temeller üzerine kurulması piyasayı ayakta tutuyor.

    hatta şu sıralar doların yüksek olması bile ekonomi için iyi olabilir. buna da ekonomide devalüasyon denilir. dalgalı kurda olmaz ama merkez müdahale etmezse dolaylı yoldan devalüasyon oluverir. bu da lüks ithal tüketim talebini azaltır ihracatı ve yerli tüketimi teşvik eder. uzun vadede pazarı düzenler. bir de buna ulke yönettiğini iddia edenlerin sotedeki dolarlarını eklerseniz neden tcmb müdahale etmiyor anlaşılır.
    abi