elif şafak

Kimdir?

25 ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu strazburg'da dünyaya geldi. babası sosyal psikolog ve akademisyen nuri bilgin, annesi diplomat şafak atayman'dır. doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. soyadı olarak annesinin adını kullandı.

ortaokulu annesinin görev yaptığı madrid'de, liseyi ankara atatürk anadolu lisesi'nde tamamladıktan sonra, odtü uluslararası ilişkiler bölümünü bitirdi. yüksek lisansını aynı üniversitede kadın çalışmaları bölümünde yaptı. "bektaşi ve mevlevi düşüncesinde döngüsel evren ve kadınsılık anlayışı" üzerine master tezinin ardından; odtü siyaset bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. doktora tezi, "türk modernleşmesinin kadın prototipleri ve marjinaliteye tahammül sınırları" başlığını taşıyordu. elif şafak'ın islamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi sosyal bilimler derneği tarafından ödüllendirildi.

yüksek lisans çalışması sırasında kem gözlere anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı pinhan'ı (1997) yayımladı. bu eserle kombassan vakfı tarafından verilen 1998 mevlana büyük ödülü'nü kazandı.

doktorasının ardından istanbul'a taşındı ve şehrin aynaları'nı (1999) yazdı. bir süre istanbul bilgi üniversitesi'nde "türkiye ve kültürel kimlikler", "kadın ve edebiyat" konularında dersler verdi.

2000 yılında türkiye yazarlar birliği ödülü'nü kazanan mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. bunu iki yıl ara ile yayımlanan bit palas (2002) ve ingilizce olarak yazdığı araf (2004) adlı kitapları izledi.

sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için abd'ye giden şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca michigan üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. ardından arizona üniversitesi yakın doğu araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "edebiyat ve sürgün", "bellek ve politika", "müslüman dünya'da cinsellik ve toplumsal cinsiyet" konulu dersler verdi.

şafak, 2004 yılında beş yazarın (murathan mungan, faruk ulay, elif şafak, celil oker, pınar kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman beşpeşe adıyla yayımlandı.

elif şafak 2005-2009 senelerinde zaman gazetesinde yazarlık yaptı.

2005'te med cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. aynı yıl referans gazetesi genel yayın yönetmeni eyüp can sağlık ile berlin'de evlendi.

2006'da yayımlanan "baba ve piç" adlı romanını ingilizce olarak kaleme aldı. türk-ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. aynı yıl şehrazat zelda isimli kızı dünyaya geldi. doğum sonrası yaşadığı depresyonu, ingilizce olarak kaleme aldığı siyah süt adlı otobiyografik romanda anlattı. iki yıl sonra oğlu emir zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu.

2009 yılının mart ayında yayımlanan aşk isimli roman, türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri unvanına sahip olmuştur.

2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı med cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği kağıt helva adlı kitabını yayımladı.

2010 kasım ayında firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. eserin içindeki illüstrasyonlar m. k. perker'e aittir.

2011 yılında doğan kitaptan "iskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen elif şafak'ın kendi fotoğrafı vardır.

sanatçı, türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 mayıs 2009 tarihinden bu yana habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "ht pazar" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, m.k perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında şemspare adıyla yayımlandı.

mimar sinan'ın yanında çırak olan cihan adında bir hint'in gözünden osmanlı'yı anlattığı son romanı ustam ve ben 2013 yılında yayımlandı.


  1. ilk üç kitabını ben de okudum dediğim yazardır. daha sonrasında globale yürümek adına ingilizce rüyaya yorduğu kitapla birlikte büyük bir ivmeyle ışıltısı solan ve şu anda kütüphanemde ferrarisini satan bilge ve beden dili adlı kitapların arasında kendine yer edinen yazardır.
    lvssr
  2. aşk isimli kitabından önceki romanlarında açıkça görülebilen erkek karakter yoksunluğu bulunan yazar. sonraki romanlarını okumadığım için yorum yapamıyorum.

    erkek karakterler hem sayıca az hem de çok fazla aktif değil kitaplarda ya da tutarlı değil öyle söyleyeyim. bunun nedenini babasız ve kadınların arasında büyümüş olmasına bağlıyorum. baba ve piç, bana göre yazıldığı dönem ve konusu göz önüne alınırsa oldukça cüretkar ve güzel bir romandır.

    yukarıda bir giride de belirtildiği gibi, doğum yaptıktan sonra kendisi aşırı derece değişmiş. bunu doğuma bağlamak ne kadar doğru bilemiyorum fakat o eski tadı kesinlikle yok.
  3. "şafak" olan soyadını twitter'da, sağda-solda "shafak" diye yazdığını gördüğümden beri kendisine saygı duymadığım kişidir.
  4. "the forty rules of love"adlı romanın yazarı.

    roman türkçeye kadir yiğit us tarafından "aşk" olarak çevrilmiştir. elif şafak'ın ingilizce olarak yazdığı bu romanın kapağında adı "elif shafak" biçimindedir.
  5. ülkem insanının 'aşk' kitabı sebebiyle kapitalist kitap yazarlarından birisi zannettiği (vaktinde şahsen aynı yanılgıya düştüğüm), mesneviyi okuyup cümlelerini türkçeleştirerek kitap çıkaran onlarca yazardan birisi zannettiği (bu yanılgıya düşmedim), günümüz entel gözükmeye çalışan gençliğinin kendisini çok seçici göstermek için yerden yere vurduğu, şahsım adına da önyargılarla yaklaşıp çok sevdiğim bir arkadaşıma jest olsun diye okuma kararı aldığım yazar hanım.

    londra'ya gelince farkettim ki burada iyi tanınıyor elif şafak. bizim ülkemizin aksine buradaki insanlar için aşk (ingilizce ismiyle forthy rules of love) çok orijinal bir konu. 'hiç değilse kendi kültürünü anlatmak için bir şeyler yapıyor ve iyi bir şekilde yapıyor, eline yüzüne bulaştırmıyor.' dedi filistinli bir arkadaşım.

    yetişme tarzı itibariyle oryantalist bir tutumu olabilir, bilemiyorum. ama beğenin beğenmeyin, iyi ki var diyeceğim.
  6. en büyük pişmanlığım kitaplarını okumaktır. ama allahtan hepsini diil.
    zahle