• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.33)
Yazar arno gruen
empatinin yitimi kayıtsızlık politikası üzerine - arno gruen
“ekonomik çöküntü, konjonktür gerilemesi, savaşlar, yıkım, nefret, kardeş kavgası, şiddet, uyuşturucu tüketimi, suç, kadınların ve çocukların hor görülmesi, kabalık ve zulüm neden tüm dünyada artıyor?” arno gruen’ün sorusu bu. insanlık, insanlığa ne olduğu, insanı insan yapanın ne olduğu.

çocukların başka çocukları öldürdüğü, insanların birbirine acımasızca davrandığı bir dünyada yaşıyoruz ve gruen kitabında bunlara bir çıkış yolu arıyor. ilkel toplumları, ruh hastası olarak adlandırılanları ve ölüm kamplarından çıkanları inceleyip karşılaştırmalar yapıyor. gruen’e göre, insanlar kendi acılarını yaşayamadıklarında, bu acıyı başkalarında yaşama ihtiyacı duyuyorlar.


  1. "Uygarlığımızın hastalığı bu şekilde aktarılır: İnsan kendisinin kurban konumunda olduğunu görmek zorunda kalmamak için kendisine kurbanlar arar."

    Arno Gruen için sadece şiddetin kökenlerini araştıran psikanalist diyebilir miyiz? Bilemiyorum. Ancak bu konuyu çok iyi analiz ettiği ve içimizdeki uyuyan düşmanı uyandırmayı başardığını söyleyebiliriz. İçimizdeki öfke ve siddetin nedeninin kendini sevmemek olduğunu söylerken bize getirdiği vakalar yadsınabilecek türde değil hiç mi hiç. O yüzden “rahatsız” edici.

    Yazar, kitabını hastalarına adamış. Onların “ kişisel gerçekleri için verdikleri mücadele, onlarla geçen her günü benim için yeni bir yaşantı haline getirdi.” diyerek, bu adanmışlığın nedenini de ifade etmektedir.

    bugün ve yakın zamanlarda okuduğum iki gazete haberi bu kitabı hatırlattı. empati kurabilmek bu kadar mı zor?

    ingiltere'de suriye deneyi

    survivor suriye