1. kendime göre listem şöyledir;

    1- sevmek zamanı (1965) - metin erksan

    konusu fotoğrafa aşık olan adamın hikayesini barındırsa da altında çok derinliği olan bir filmdir. çekim tekniği, doğa ile bütünlük, yazılan replikler açısından türk sinemasında yeri ayrı bir konumdadır. en can alıcı diyalog şu şekilde geçmektedir.
    !---- spoiler ----!

    halil: resminle benim aramdaki bir durum, seni ilgilendirmez. ben senin resmine aşığım. meral: iyi ama aşık olduğun resim benim resmim. işte ben de buradayım, söyleyeceklerini dinlemeye geldim. halil: resmin sen değilsin ki? resmin benim dünyama ait bir şey. ben seni değil resmini tanıyorum. belki sen benim bütün güzel düşüncelerimi yıkarsın. meral: bu davranışların bir korkudan ileri geliyor. halil: evet. bu korku sevdiğim bir şeye ebediyen sahip olmak için çekilen bir korku. ben senin resmine değil de, sana aşık olsaydım ne olacaktı? belki bir kere bile bakmayacaktın yüzüme. belki de alay edecektin sevgimle. halbuki resmin,bana gülümseyerek bakıyor.

    !---- spoiler ----!

    2 - hababam sınıfı (1974) - ertem eğilmez

    komedi türünde türk sinemamızda çekilmiş baş yapıttır. üzerinden onlarca yıl geçmiş olsa da tv de gördüğümde sanki izlememişim gibi kendini izlettiren nadir filmlerdendir. günümüz komedi filmlerinin birçoğunun ders alması gerektiğini düşünüyorum.

    3 - canım kardeşim (1973) - ertem eğilmez

    yokluğun, yalnızlığın, çaresizliğin ne olduğunu tokat gibi yüzümüze vuran dram türünde kaliteli bir yapıttır. izledikten sonra insanı sanki içindeymişsin gibi bir ruh hali kaplamaktadır.

    4 - dönüş (1972) - türkan şoray

    film yaşanmış bir hikayeden yola çıkarak dönemin gurbetçi olarak avrupaya giden kişilerin aile ilişkilerini tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. türkan şorayın oynadığı gülcan karakteri net şekilde anadolu kadınını yansıttığını düşünmekteyim. kadir inanırın oynadığı ibrahim karakteri ise avrupada parayı görüp arkasındakileri unutan birçok gurbetçiyi güzel yansıtmıştır. sonundaki final sahnesinde arkada çalan hasretinle yandı gönlüm şarkısı gözümde yaş gelmesine neden olmuştur.

    5 - muhsin bey (1987) - yavuz turgul

    şener şen ve uğur yücel gibi iki kaliteli oyuncunun bir filmi ne kadar yukarı taşıdığını görmekteyiz. muhsin beyin günümüzde geçerliliğini yitirmiş olan onur, haysiyet, şeref kavramlarını insanda nasıl olması gerektiğini net şekilde göstermektedir. şener şene pek çok komedi filmin yanında ciddiyetin ne kadar yakıştığını hayranlıkla izledim.

    6 - davacı (1986) - zeki ökten

    dönemin yargı sitemini mizahi yönden eleştiren bana göre kaliteli bir filmdir. çünkü günümüzde izlediğimizde aslında çok birşeyin değişmediğini açık şekilde görmekteyiz. güldürürken derin bir şekilde düşünmeye sevk eder. onun için tv de ne zaman görsem kaçırmam izlerim.

    7 - selvi boylu al yazmalım (1977) - atıf yılmaz

    türkan şoraya aşık olan bir nesil yaratan filmdir benim gözümde. cemşitin vermiş olduğu emek aşk için çok önemlidir. ayrıca sevginin ne olduğu daha güzel nasıl anlatılır;
    !---- spoiler ----!

    sevgi neydi? çoskun akan dere,sonbahar rüzgarıyla ürperen yapraklar,cama vurup dağılan yağmur damlaları,bir yürek çarpıntısı..

    !---- spoiler ----!

    8 - babam ve oğlum (2005) - çağan ırmak

    babasız okula başlamanın ne olduğunu çok iyi bilirim..

    9 - vizontele (2001) - yılmaz erdoğan - ömer faruk sorak

    2000'lerin komedi türünde çekilmiş en iyi yapıttır. tabi ki finaliyle derin bir dram yaşattığını atlamamak gerekir. köy halkının yeni bir teknolojiyi öğrenme süreci bu kadar keyifli anlatılması izleyenler için çok güzel olmuştur.

    10 - mavi boncuk (1975) - ertem eğilmez

    son olarak türk sinemasında yaptığım liste haricinde birçok kaliteli film mevcuttur. bu filmde başyapıt olmasa da filmi izlediğimde usta oyuncuların hemen hemen bir araya toplanmış olması, konunun basit ancak oyunculukların şahane olmasıyla beni kendine çekmektedir. ayrıca şu repliği ne zaman duysam kahkahalarla gülerim.
    !---- spoiler ----!

    adile:size bir haller oldu, durmadan birşeyler alıyorsunuz. bu sefer ne aldınız? şeker kamil: s-soba. - ne sobası? kaymakam: gaz sobası. - hiç böyle banyo gibi soba görmemiştim. süleyman: biz de görmemiştik, merak ettik, aldık. - e ısıtır mı bu böyle? baba yaşar: valla biz orta yere koruz, ister ısıtır, ister ısıtmaz.

    !---- spoiler ----!
  2. tabutta rövasata
    karpuz kabuğundan gemiler yapmak
    her şey çok güzel olacak
    canim kardesim
    yusuf ile kenan
    muhsin bey
    gemide
    yazi tura
    anayurt oteli
    yoksul
    polizei
  3. süt kardeşler
  4. çok zor ama 10 filmlik bir liste yapacak olsaydım; şöyle olurdu herhalde:

    1) anayurt oteli / ömer kavur
    2) teyzem / halit refiğ
    3) vesikalı yarim / ömer lütfi akad
    4) sevmek zamanı / metin erksan
    5) yol / yılmaz güney ve şerif gören
    6) züğürt ağa / nesli çölgeçen
    7) masumiyet / zeki demirkubuz
    8) tabutta rövaşata / derviş zaim
    9) susuz yaz / metin erksan
    10) sürü / zeki ökten

    bonus: uçurtmayı vurmasınlar, selvi boylum al yazmalım, hakkari'de bir mevsim, yusuf ile kenan, bereketli topraklar üstünde, iki kadın, muhsin bey, eşkiya, at (kendime engel olamıyorum. :))
  5. ucurtmayi vurmasinlar
    barda
    yol
  6. masumiyet
    gemide
    züğürt ağa
    yol
  7. zübük
    hababam sınıfı
    kardeşim benim
    gemide
    arabesk
    kapıcılar kralı
    eşkıya
    vavien
    anayurt oteli
    selvi boylum al yazmalım
    son olarak, kardeşim benim sadece özcan özgür için bile izlenir
  8. semih kaplanoglu'nun 'yumurta-sut-bal' filmlerinin oldugu yusuf uclemesidir
  9. kuyu- metin erksan