1. çalışsın hizmet etsin diye fabrikasyon usulle annesiz babasız üretime konu olmuş tüp bebek insanı. cesur yeni dünya kitabında ana konuyu teşkil ediyor, insanlar üretiliyor yönlendiriliyor vs.

    fakat şöyle bir çelişkisi var, zaten şu anda ideal biçimde insanlar ömür boyu çalıştırılıyor. distopyaya gerek yok diye düşünüyorum çünkü zaten oradayız. en özeti şu, çalışmaz ve asalak olmazsanız açlıktan ölürsünüz.
    abi
  2. dünyayı makinaların yönettiği hissiyatını yaşamama sebep olmuş kavram. endüstriyel ağaç kavramı bile yeterince iticiyken endüstriyel insan fikrine katlanamıyorum.

    endüstriyel insan olup olmamak ise temelde herkesin kendi tercihi. öyle ya, insan sevdiği işi yaparsa neden endüstriyel insan olsun? ama çoğu zaman o iş öyle olmuyor. insanların yüzde kaçı sevdiği işi yapabiliyor ki?
  3. canlıları birer makinadan ibaret gibi gören sistemin sonucudur. çin ve daha bir çok ülkede zaten bir dünya bulunurken ülkemizdekiler basit kalıyor.

    insanın endüstriyeli kendini hiç uğruna adamış olandır. şöyle ki, sizin kazandığınız parayı patronunuz yerken size ne düşer? bir hiç. herkes kendi kazandığını alana kadar dünyada bolca olacaktır bu insanlardan.