1. esneme ile ilgili güncelliğini yitirmiş bir teori var. esnemenin ani oksijen talebini karşılamak için yaşandığı düşünülüyormuş. esneyen birini gördüğümüzde bizim esnememiz de, ortamda oluşan oksijen eksikliğine önceden tedbir almayı sağlayan bir mekanizma olduğu düşünülüyormuş.

    güncel teorinin nedeni, farelerde yapılan incelemelerde esnemenin hemen öncesinde beyinde ısı artışının yaşandığı, esneme sırasında bu sıcaklığın hava akımı ile soğuduğu görülmüş. esnemenin kandaki oksijen seviyesini etkilemediğine dair ölçümler bu teoriyi destekliyormuş. yorgunluk sonucunda beyinde ısı artışının yaşanması da yorgunluk ve esneme arasındaki ilişkinin nedeni olabilir.

    esnemenin bulaşıcı olması ise ayna nöronların etkisi olarak tahmin ediliyor. şizofren ve otistiklerde esneyen birini görünce esneyerek tepki gösterme oranının daha düşük olduğu görülmüş.

    esnemenin nedeni tartışılsa da esnemeden etkilenen kişilerin empati yeteneklerinin daha yüksek olduğunu bir çok kişi deneyimlemiştir.

    yeni tanıştığım kişiler için bu testi yaptığım oluyor, iş görüşmesine gelen adaylara da yaptığım oldu. ben esnediğimde karşımdaki kişi esniyor ise konuşmanın devamında duyguların ifade edildiği cümleler kullanmak, karşılıklı iletişimde ortak noktalar bulmanızı sağlayabiliyor. ya da tam tersi, ağzınızı yırttınız ama karşıdaki kişide tık yok. kurduğum cümlelerin mantıksal tutarlılığı konusunda daha fazla özen gösteriyorum.

    kişisel olarak empati yeteneğim yüksek olsa gerek, yorumu yazıp bitirene kadar kaç kere esnediğimi de sayamadım.
  2. çok basit bir açıklamadır. çocukla yaşadığınız travmaların bilinçaltınızda yarattığı hasar.

    yani olay psikolojik.