• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.60)
europa report - sebastian cordero
uluslararası bir bilim ekibi, gizli bir görevle, jupiter'in yüzeyi buz ile kaplı dördüncü büyük uydusu europa'ya, biyolojik yaşam bulmak için yola çıkar...


  1. düşük bütçeyle çekilmiş bilim kurgu filmi. Uluslararası bir bilim ekibi, gizli bir görevle, jupiter'in yüzeyi buz ile kaplı dördüncü büyük uydusu europa'ya, biyolojik yaşam bulmak için yola çıkar.

    film uzay aracının yaşam biriminde, küçük bir kabinde geçer. bilim insanlarının bulundukları olağan dışı yaşam ve çevre koşulları ve görevlerinin üzerilerinde oluşturduğu baskı ile değişen/dönüşen psikolojik ve fiziki yapılarını gözlemlemekteyiz. film kasvetli ve ağır bir atmosfer çizse de, bilim adamlarının görevleri üzerine sorgulamaları, tartışmaları, fikir alış verişleri oldukça merak uyandırıcıdır.

    stephan hawking'in into the universe with stephan hawking serilerinde europa ile ilgili aktardığı veriler ve tasvir ettiği fiziki koşullar, film ile paralellik göstermektedir. buradan da düşük bütçeli olmasına rağmen, filmin tamamen kurgudan ibaret olmadığı, bilimsel bir altyapıya sahip olduğu yorumuna varabiliriz.

    europa's living ocean
  2. bilim adina yapilan fedakarliklar iyi guzel hos bir sekilde izleyiciye yansitilmis!---- spoiler ----!

    ancak o son sahnede gosterilrn canli ne allah askina , isikli ahtapot koymuslar resmen

    !---- spoiler ----!. film kasvetli ilerliyor , lakoti arkadasimizin bahsettigi gibi bilimsel temelli bir yapimdir , bunun disinda 'uzayi yasamak istiyorsaniz' ve de bilimkurgu seviyorum diyorsaniz izlyin yoksa baska tur film izleyin yada gidin survivor(reklam icerir) izleyin ...
  3. ^ (bkz: spoiler) ^

    atmosfer ötesi yaşama dair, uzayda vakit geçirmiş sayılı astronotun kısıtlı deneyimleri haricinde elimizdeki tek şey matematik, gözlem, tümevarım/tümdengelim ve varsayımdır.

    !---- spoiler ----!

    Birçok biliminsanı, dünya ile benzer yaşam koşullarına sahip olsun veya olmasın, sucul ortamda gelişen olası evrim sürecinde en ideal organik formun ahtapotvari olabileceğini işaret eder. bu varsayım; hareket kabiliyeti, ulaşabilirlik, üreme, beslenme, sindirme, boşaltma, yaşamsal organların konumu ve bunun gibi faktörler göze alınarak ortaya atılmaktadır.

    stephan hawking, into the Universe with Stephen Hawking serisinin aliens^:S01e01^ adlı bölümünde, dünya dışı organik formlarla ilgili çeşitli varsayımlarda bulunmaktadır:

    ilgili sahne

    !---- spoiler ----!
  4. ilk basta 2. sinif tv filmi izlenimi uyandirmis olsa da izledikce takdir ettigim ve sonunda da epey begendigim, ici dolu bi sci-fi yapim...

    uluslararasi uzay ekibi olusturalim derken gercekci davrandiklarindan olsa gerek, ulusalararasi film oyuncusu secmeleri gibi olmus;

    sharlto copley (bkz: district 9 - neill blomkamp) ,
    michael nyqvist (bkz: man som hatar kvinnor - stieg larsson)
    anamaria marinca (bkz: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile - cristian mungiu)
    o sayilmaz ama dexter'in abisi, ice truck killer da var (bkz: brian moser)

    ama bu uluslararasi ortam diger tipik uzay filmlerindeki gibi aksanli ve kirik ingilizce kullanilmasini gerektirmemis, bilincli secim mi yoksa oyuncularin ozelligi mi bilmem, cok duzgun ingilizce konusuyorlar...

    !---- spoiler ----!

    ahtapotlarin bu dunya disindan geldikleri kesin zaten, inanilmaz yaratiklar, oraya gondeme yapmalari cok dogaldi...

    yalniz, disaridan hic ziyaret edilmeyen bir ekosistemde, bir yirticinin filmdeki gibi buz ustunde avlanma teknikleri gelistirmesi pek mantikli degil... ama en sonda diyor ya zaten, "en ucuk hayallarimizin otesinde bi seyle karsilastik"...

    !---- spoiler ----!
  5. daha önce izlemiştim fakat bugün rast gelince tekrar izlemek istedim. normalde izlediğim herhangi bir şeyi tekrar izlemeyi sevmiyorum ama konu uzay olunca işler değişiyor. sırf europa yüzeyini görmek için tekrar izledim. tutarsızlıklar olsa da son sahnesi hariç gayet keyif veren ve geren, güzel bir film.

    !---- spoiler ----!

    o son sahnesi gerçekten hiç olmamış. yani daha yaratıcı olunabilirdi. mavi ışık falan diyip güzel bir gizem yaratmışken mavi ışığın ledli bir ahtapot çıkması... ne bileyim yamuk yumuk bir şey çıksın şekilsiz bir şey çıksın, ya o mavi ledli şey balık olsun ama mavi ledli ahtapot olmasın ya. çok yapmacıktı, çizgi film karakteri gibiydi.

    he birde o muhteşem klişe yine yaşandı. keşif yapmak için gemiyi terk eden astronot, işler ters gidince yine geri dönmedi ve "başarabilirim çok az kaldı" gibi şeyler söyledi. gemi mürettebatı klişeye klişe ile karşılık vererek "oksijenin bitiyor, radyasyon seviyesi arttı" tarzı cümleler kurarak astronotu geri çağırdı fakat astronot tabii ki de bu uyarıları dikkate almadı ve öldü.

    sözün özü, ahtapot hariç güzel film.

    şu ahtopattan daha yaratıcı bir şey bulamadınız mı gerçekten ?
    http://www.dijitalx.com/wp-content/uploads/2015/05/europa_octopus.jpg

    !---- spoiler ----!