1. şu aralar çok ihtiyacım olan yemek çeşididir. evet arkadaşlar ve özellikle hanımefendiler yükseklisansa başlamam sebebiyle öğrenci/bekar hayatına dönüş yaptım bu sıralar. lisans eğitimi döneminde oldukça sağlıksız beslendim ancak bitince kilo verip yeme içme tarzımı değiştirdim. ama yine öğrenci hayatıyla yolum kesişti ve yine sağlıksız beslenmeye başladım. kolayca, çok uğraşmadan ve sağlıklı ne yemekler yapılabilir? tavsiyelerinizi alırım. bu arada sağlıklı yemek kriterlerim unlu veya hamurlu yiyecek yok (çölyak hastası falan değilim ama kuzenimde var onu görünce glutenli ürünlerden kaçınır oldum ben de) , şeker yok, yemeğin yanında ekmek yok, patates gibi bol kalorili yiyecek çeşitleri ve kızartılmış yiyecekler yok. tavsiyeler bu kriterlere göre gelsin lütfen. makarna gibi tavsiyeler kabulüm değildir.
  2. buyuk super marketlerde bulabileceginiz dondurulmus balik filetolari ile cok guzel yemekler yapabilirsiniz. esim ile ayri kaldigimiz donemlerde saglikli beslenmede bana cok yardimci oldu. nevsehir'den aldigim yayvan comleklerde biraz zeytinyagi ve taze sebzelerle firina surdugum baliklar hem hazirlanis acisindan kolay, hem de besleyici. tavsiye ederim. zaten elinizde o comleklerden varsa icine ne koyup firina atsaniz farkli bir lezzet oluveriyor.
  3. aha biri yemek mi dedi? toplaşın bakalım lel

    bekar evinde sağlıklı yemek aramasın kimse. neden? bi hevesle başlanılan yemek yapma durumu, kısa süre sonra kendini salçalı makarnaya bırakıyor. misafirden misafire yapılan mantı bile dayanamıyor salçalı makarnanın kolaylığına. daha doğrusu bize öyle geliyor. çünkü makarnaya harcanan zaman ile diğer yemekleri de biraz fazla efor ile yapmak mümkün. ve bunu şu anda değiştirebiliriz. imagine yemek tarifleri size daha uzun bir ömür ve arkadaş ortamlarının aranılan şefi olmayı vadediyor.

    neyse, tavuklu sebze yemeği. patates, soğan, havuç, hayal gücüne göre ekleme yapılabilir. yeteri kadar derisi alınmış tavuk baget. patatesleri küçültüp atıyorsun düdüklüye, havuçlar ikiye bölünecek. soğanlar küçük ve tüm. kabuğunu soymak lazım ama hehe. neyse bunları düdüklüye atıp, üzerini geçecek kadar su koyuyorsun. tuz hariç baharatını ekliyorsun. patates ve soğanın büyüklüğüne göre 15-30 dk arası pişiriyorsun. unutmadan tuzu üzerine eklemek lazım. çoğu yemekte tuzu üzerine atmak daha az tuz kullanımı demektir. yağ tüketimini dert edenler, tavuğu ayrı bi tencerede haşlayabilir. üzerine domates soru yapılabilir.

    karnıyarık, bulgur pilavı, patlıcan kebabı, tavuk tepsi, sütlü mantar sote, mantı, ayrıca çorbalar çok kolaydır, saklama kaplarında saklayailirsiniz.
    künefe hehe

    bu arada favorim yoğurt soslu yumurtalı ıspanak. bunu her yerde anlatmam, yok öyle bedavadan köfte.

    ekleme:

    görüyorum ki insaların gülümselerine vesile olmuşum, ne mutlu bana, bu tebessümü künefe için beklerdim ama neyse.

    mantıdan başlayalım. mantı kayseri yöremize ait güzide bir yemeğimizdir. büyük ihtimalle mantı sizde, eli yüzü un, başında yemeni elinde oklava, önünde tahta hamur açan, bir yandan da etrafındaki koşuşturan çocuklara "gavur tohumları gidin başka yerde oynayın" nidaları savuran bir hanım teyzemizi çağrıştırıyor. ama evde mantı yemek için bu teyzemize dönüşmek gerekmiyor. gidiyorsun bir markete, paket mantı alıp yapıyorsun evde. bütçeye göre ev yapımı mantı alabilirsiniz.
    kaynattın, sarımsak sosu hazırladın, üzerine domates ya da salça sos. bu kadar 15 dk.

    karnıyarık, duyulduğu kadar zor bir yemek değil. en fazla 3. denemede o teyzenin el becerisine yaklaşabilirsiniz. elinize aldınız patlıcanı. çizgili soydunuz. patlıcanları bi kapta tuzlu suda beklettiniz. beklerken boş durmayıp iç sosunu hazırlıyorsunuz. kıyma, sarımsak, soğan, domates yanda salça. bildiğin kıyma sote. çok pişmeyecek ama. sonra havluyla kuruladığınız patlıcanları az yağ olan bi tavada çevirerek kızartıyorsunuz. kızarmış patlıcanların ortasını yardınız. oldu mu sana karnıyarık? olmadı dur daha. iç sosunu doldurduktan sonra borcama dizelim. sonra yeteri kadar suya az bi salça koyduk. su kırmızı oldu yani. onu da borcama ilave ediyoruz. 20 dk fırına attık. oldu mu karnıyarık? hah unutmadan fırına vermeden önceki halinden bol bol yapıp buzlukta saklayabilirsiniz. ihtiyaç halinde buzluktan alıp borcama, üzerine birer biber, birer dilim domates, fırına yolluyorsun. elin yatkınsa 40 dk. sonra tebessüm edersin vay anasını be karnıyarık yaptım ehhee diye.

    patlıcan kebap. bunu yapmak için de antepli, kalın kaşlı, ocak başında durmaktan alnı boncuk boncuk terli, saçı hafif açık, kıllı kollarına alnındaki teri silen ve bu arada çırağı "salih olum masa üçe baksana ayran istiyor adam" diye azarlayan hayrullah usta olmaya gerek yok.
    kıyma, rendelenmiş soğan sarımsak, karabiber pul biber tuz. karıştır usta. oldu mu sana köfte. bu köfteleri; çizgili soyup, kalınlığına göre silindir şeklinde kestiğimiz patlıcanların arasına sıkıştırıyoruz. bi patlıcan bi köfte pkpkpkpkpkpkpkpkp şeklinde borcama dizdik. üzerine su-salça karışımını gezdirdik. domates biber dizdik. domatesleri patlıcanların üzerine denk getirin ki kurumasın çok. köfteler pişene kadar fırına attık. budur. az önce evde patlıcan kebabı yaptık. ayrıca hayatımda bir kez dışarda patlıcan kebabı yedim, antepte, 15 dkya getirdiler.

    künefeyi de anlatmayım artık, ders başlıyor yatıyorum ben.
  4. evde kolay yapılabilen, sağlık ve lezzet önerisi benim için tek bir menüde toplanır. akşam üstü evimize dönerken kasaba uğrayıp 1 dilim antrikot alıyoruz. fiyatı semtine göre değişiyor 2016 eylül itibariyle 10-12 tl tutuyor. marketten de bir demet roka, bir domates, bir adet mor soğan alıyoruz. 1,5-2 tl tutar tutmaz.

    önce antrikotun iki tarafını tuz ve biberleyip bir miktar zeytinyağı ile yediriyoruz. ızgaraya yüksek ateşte tavamıza alıyoruz. bu sırada domatesi, rokayı ve mor soğanı küp küp doğrayıp kaşık salatamızı yapıyoruz. antrikotun diğer yüzünü de pişiriyoruz. ızgara et için ideal pişme süresi benim için yüksek ateşte her iki yüz 3 dakika, sonra altını kısıp her iki yüz için de 2 dk olmak üzere toplam 10 dk'yı geçmiyor. salatamızı da bu 10 dk içinde yapmış oluyoruz. ve 1 kadeh kırmızı şarabımızla soframıza geçiyoruz.

    menümüz: antrikot ızgara, roka salatası, bir kadeh kırmızı şarap oldu ve nefis bir tokluk yaşıyoruz. 20 tl'yi geçmeyen sağlıklı bir menü oldu. eğer dominos ve benzeri bir yerden sipariş verseydikte sanırım 20 tl gibi bir ücret ödeyecek ne olduğu belirsiz sosisler ile margarinden bozma eriyen peynirimsi alt tabanda da hamur yemiş olacaktık. yaklaşık 30 dk servis için beklemiş olacaktık. haa öğrenci arkadaşlar için 20 tl evde yapılan bir menü çok gelmiş olabilir. haftaiçi her gün yapılacak iş değil, biraz tavuk ızgaralar biraz makarna yanları biraz yoğurt desteği ile bir şekilde orta yol bulmanız gerekir. ancak haftada birkaç kez antrikot olmasa bile köfte ile bünyeyi desteklemek gerekir. bu arada bu antrikot ızgaralı salatalı şaraplı menüyü dışarda bir restoranda yeseydik 60-80 tl gibi bir ücret ödeyecektik.

    kolaylık kişiden kişiye değişir, karnıyarık ,patlıcan kebabı öneren arkadaşa tebessüm etmedim değil, harika lezzetler önermiş de patlıcan kebabı restoranda sipariş etsen bile 40dk'dan fazla beklersin. bir de mantı önermiş.
  5. meğer herkesin içinde ne yaman thomas keller'ler ne tombik ümit ustalar varmış da ne tarifler verilmiş serhat ya.

    evde kolayca yapılabilecek sağlıklı yemekler denilince benim aklıma gelenler:

    menemen: evde yumurta varsa menemen bir şekilde olur, ha bi malzeme eksik, ha bi malzeme fazla.

    yalancı mantı: bildiğin kıymalı makarnanın üstüne yoğurt çırpıp (bkz: kese yoğurdu) üzerine tereyağlı kırmızı toz biberi sıcak sıcak basın geçin. ismail abi olsa nam nam nam derdi şimdi.

    kızartma: patates, biber, patlıcan ve kabağın kızgın zeytinyağıyla dansının ürünü. basın üstüne yoğurdu acımayın.

    ot kavurma: egede kavurmayı unuttuğumuz ot türü görmediğim için benim için fazla fark etmiyor ama siz değerli pimpirikli arkadaşlar semiz otu veya ıspanak kavurarak üzerine 2 yumurta kırmayı deneyebilirsiniz.

    bilerek fırında yemek tarifine girmiyorum, gelip bu başlıktan medet uman herif fırında yemek yapıcam derken evi yakar zaten.