1. hoyratlık dönemini tamamlamış, annesiyle daha bi sıkı-fıkı, babasıyla daha bi senli benli olmuştur. annesi de onu genç ve güzel bir hanımefendiye paslamak peşine düşmüştür. erkekler dünyanın sırtına yük galiba, herkes bir yerlere ittiriyor.
    abi
  2. arada bir ama nadiren, babasına oğlu muamelesi yapıyorsa, bence evlilik yaşı gelmiştir.
  3. bulunduğu topluma bağlı olarak 15 ile 35 yaşları arasında olabilir.

    mesela amerikanın uçsuz bucaksız ormanlarında yaşarken, ömrünün 30 yıldan fazla sürmesi mucizeyse 15 yaşında çoluk çocuğa karışacaktır.

    bizim gibi ortalama bir ülkede kendi ayakları üzerinde durabildiği zaman evden ayrılmak isteyecek ve o zamana kadar baskıladığı genlerini devam ettirme içgüdüsü olarak evlenmek isteyecektir ki bunun ne zaman olacağı eğitim durumuna ve aile yapısına bağlıdır. bu yaş usta-çırak ilişkisi içinde büyüyüp yetişen birisi için 20'li yaşların başına denk gelirken, mesela tıp okuyan birisi için 30'lu yaşlara tekabül eder neredeyse.

    tabi evlenmeyebilirsiniz de... bu tamamen size bağlı.
  4. evliliğin gereksiz bi iş olduğunun farkına varmamış olan erkektir.
  5. işini eline almış, kazancını doğru kullanmayı bilen, mental olarak da bir evin sorumluluğunu alabilecek olan erkektir. tüm bunlar gerçekleştiğinde yaş kaç ise evlilik yaşı o zaman gelmiş olur.
  6. aile tarafından sürekli baskı altında bırakılan erkek '' torun istiyorum ben '' '' belli bir yaştan sonra kimse istemeyecek seni'' gibi buna benzer bir çok sözlerin kulaklarda çınladığı o hazin dönem ve bu hazin dönem galiba evlenene kadar bitmeyecek.

    ''arkadaş belki karşıma öyle bir kadın çıkmadı yada ne bileyim belki evlenmek bana göre değil hayır yani nedir bu baskı'' diyerek sıyrılmaya çalışılsa da her pazar kahvaltısı sohbeti özellikle kalabalık ise sohbet dönüyor dolaşıyor oraya geliyor. nasıl oluyor bilmiyorum ama oluyor işte.
  7. bu sohbetlere maruz kalan binlerce erkekten sadece birisidir.
  8. aslında yaştan çok hayat tecrübesiyle alakalı bir durum...

    4 senelik üniversiteyi bitir , üstüne beklemeden askerliği yapmış ol, yaş oldu 23..

    hazır bir işin yoksa, iş arayıp buldun ve çalışmaya başladın, kendi paranı kazanıp hayatını idame ettirmeyi öğrendin(min 2sene) geldin 25-26.. artık bu erkek evliliğe hazırdır.
  9. 27-33 yaş arası erkektir.
  10. gelenekçi yurdumun sebep olduğu bir dayatma. doğrusu, "evliliğe hazır erkek/kadın" olması gereken durum.

    bir insanın evlilik kararı alması, sadece yaşa mı bağlıdır? belli bir yaşa gelen herkes evlenmek zorunda mıdır? yoksa bu bir tercih midir?

    hayata default olarak bir aile içinde geliyoruz çoğumuz. bunu bir başlık olarak düşünebiliriz doğduğumuz anda açılan. bu başlığın altının dolması, 'aile kavramı' denilen olgunun anlaşılması ile birlikte sağlıklı olabilecek bir "seçim" evlilik. bunun yanında algılanması gereken birçok maddi, manevi olgu da var. zannımca tüm bunların açık bir şekilde anlaşılabildiği ve uygulanabildiği zamandır evlilik yaşı.