1. Bazı bilim adamları; kuantum fiziğindeki gözlemin kuantum durumuna etkisi konusu temel alınarak yaptığımız deneyler ve gözlemler sonucu evreni yanlışlıkla yok edebilme ihtimalimizin olduğunu düşünmekteler.

    Bu konuda yazılmış açıklayıcı bir makale: http://bilimfili.com/evreni-yok-etmemiz-mumkun-mu/

    !---- spoiler ----!

    Farklı haller arasındaki bu geçişler, tıpkı Schrödinger’in kedisi deneyinde olduğu gibi, insan gözlemi ile etkilenebilir. Bütün kosmosa ait bir özelliğin gözlemlenmesi, evrenin genişlemesini hızlandırdığı düşünülen karanlık enerji gibi, halihazırda bulunan iki farklı halin kesin tek bir hale dönmesine sebep olabilir. Yani, bir süpernovaya bakmak, bütün bir evrenin kuantum halini değiştirmeye yeterlidir.

    Bu gözlemin sonucu, evrenin halini resetleyebilir. Başka bir deyişle, evrenin halini birkaç adım geriye götürebilir. Fakat, bu durumda uzak ihtimal olarak bir yıkım da mevcut. Çünkü, aslında biz, fizikçilerin ”false vacuum” olarak adlandırdığı, uzay ve zamanın stabil olmayan bir yapısında yaşıyoruz. Bu durum, evrenin kuantum halinin yavaş yavaş daha stabil olana doğru bozunduğu anlamına geliyor. Bundan dolayı, gözlem yapmak bu kuantum hale aniden geçmenin bir anahtarı olabilir. Evren bir anda kendi varlığına son verip, bizim artık içinde olmadığımız daha stabil bir kosmos olarak ortaya çıkabilir.

    !---- spoiler ----!
  2. mümkün degil.
  3. mümkündür, ölen her canlı kendi evrenini yok eder.
  4. mümkün olabilir de, olmayabilir de. devasa zaman dilimlerinin minik bir kesiti üzerinde sanki her şey stabilmiş gibi yaşayıp gidiyoruz. halbuki böyle değil.
  5. zaten evrenim yok olmaz mıydı ben öldüğümde, o zaman evrenin tek sahibi ben mi oluyorum? ben ve algılarım, nöronlarımın arasındaki minicik bağlantılar...
  6. yapılmışı olandır, evrenin kendi kendini yoketmesi bazı hipotezlerd konu olmuştur:

    (bkz: nefes alıp verme hipotezi)

    hipoteze göre evren genişlemeyi bir evrede durduracak ve bu aşamadan sonra kütle çekim kuvveti, evrenin genişleme kuvvetini yenecek. sonrasında kütlelet birbirlerini çekecekler ve evren küçülmeye başlayacak. tıpkı nefes alıp veren akciğer gibi.
  7. özel çaba sarf etmenize gerek olmayan teori zaten kendimiz olduğumuzda evreni hızla yok ediyoruz.