1. demir kule, fransa' nın simgesi. adını alexandre gustave eiffelalır ve yapımında milyonlarca demir kullanılmış. üstelik daha sonra kaldırılmak suretiyle, bir fuar organizasyonu için ama kalış o kalış tabi..

    paris' in bozuk zeminine o günün şartlarına nasıl mıhlanmış olduğuna inanmak güç ama bu kulenin ayakları gerçekten de zemine beton ve demirlerle mıhlanmış olarak yerleştirilmiş. üstelik topuklu bir ayakkabı misali.


    gidip görmek nasip olur mu bilmem ama uzaktan methini çook duyduk evet.
  2. altında 5 tanesi 1€'ya anahtarlık satan bolca siyahi seyyar satıcı bulunduran demir kule. merdivenle ya da asansörle üst katlarına çıktığınızda size güzel bir paris manzarası yanında temiz bir hava sunarak, paris metrosunun rutubet ve üre kokulu esansını burnunuzdan silmeye de yardımcı olur.
  3. fransızlar eyfel kulesi'ni simge yapıp milyonlarca turist çekebiliyor. oysa alexandre gustave eiffel'in izmir'de de eyfel ile benzeri mimariye sahip bir yapısı var. belki çoğu izmirli bile bilmiyordur ama konak pier'in mimarı ile eyfel kulesinin mimarı aynı kişi. foto'dan görüldüğü gibi eyfel ile benzer çizgiler taşıyor. konak pier; burger king, kfc ve bir tarafı da olduğu gibi cinemaximum ile dolu. ne yazıkki insanları denizden koparan bir başka izmir yapısı olarak kordon'da sessiz bekleyişinde. bu bekleyişe bile razı olur hale geldik. umarım hiç kimsenin dikkatini çekmeden sessiz bekleyişine devam eder.
  4. maupassant olayıyla beraber döneminde, hitler'in asansör bozulduğu için merdivenleri yürüyerek çıkmak zorunda kalması da kulenin gündemini epeyce meşgul etmiştir.
  5. su anda turk bayrağının renklerini almış durumda. trt 3'den izlenebilir.

    turk milleti olarak milli takimdan daha çok çalışıyoruz. bu bir gerçek.

    düzeltme: trt 3 maç özetlerine geçti. ):
  6. dünya tarihinin en büyük pr başarısına konu olan kuledir kanımca.yıllardır fransa bu estetik yoksunu(kendi fikrim,vurmayın) demir yığınını kullanarak reklamını yapıyor,hem de koca fransada başka hiç bir şey yokmuşcasına.biraz geyik olacak ama,keşke biz de kendi değerlerimizi bunun yarısı kadar pazarlayabilsek,kültürümüze kazandirabilsek..
  7. abu dabi yatırım konseyi'nin new york şehrine chrysler building dikmesi ile dünyanın en uzun demir yığını ünvanını yitirmiş, parisin en uzun yapısı. kültürden yoksun fransa için bir kültür ikonu haline getirilmiştir. yapımı 1887 de başlamış ve 2,5 yıl sürmüştür.

    binada toplam 3 kat var. zemin olarak adlandırılan yerde yeme içme faslı geçiyor. 4 güney, 2 batı ve 2 doğu olmak üzere toplam 8 asansör yer alıyor. bunlar zemin kat ile, tepe kat arasında dolanıp duruyorlar. yukarıda da sanıldığının aksine, dandik bir manzara sizi bekliyor. ekstra para verip dışarıya çıkabilir, fotoğraf çekebilirsiniz ama kimin umrunda? çürümekte olan hasta adam avrupa'nın demir yığınını daha fazla meşhur etmek için gerekçeniz var mı? bence boşverin. hatta mümkünse tabelasında paris yazan bir mesafeye ulaştıysanız, arkanızı dönün ve koşmaya başlayın. ve tabi arka plakaları sarı olmayan arabalar artmaya başladıysa, fransa hudutlarındasınız demektir: siz koşun, ben oyalarım. ^:swh^
    ilgaz
  8. şahsen beğenmediğim demir yığını.ülkemizde olsa sövüp rezil edecek adamlar sırf pariste diye öve öve bitiremiyorlar.gerçi estetik açıdan değil de bir simge oluşturması açısından önemli bir konumda diye düşünüyorum.
  9. 2,5 yaşinda ki yeğenim televizyonda eyfel kulesini görüp anneme bu ne diye sormuş. annem de doğal olarak eyfel kulesi demiş. şimdi minare görünce rengine göre sarı eyfel kulesi, mavi eyfel kulesi, beyaz eyfel kulesi falan diyor. ikna edemiyoruz onların minare olduğuna.