1. (bkz: türkçe) için özel olarak geliştirilmiş tuştakımı (klavye) sistemidir. 20 ekim 1955 tarihinde bakanlıklararası standardizasyon komitesi tarafından onaylanmış ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

    hâlihazırdaki tuştakımı sistemlerinin türkçe kullanım için yeterince elverişli olmayışı ve türkçe yazı pratiğine uygun bir tuştakımı dizgesinin ulusal yazışma işlerini hızlandırarak, kurumsal işleyişte, üretim hızında ve iktisadî gelişimde artış sağlayacağının saptanması sebebiyle, ihsan sıtkı yener'in girişimleri ve onun önderliğindeki bilim insanlarının çalışmaları sonucu hayata geçirilmiş bir ulusal projedir.
  2. çok boktan bir klavye düzenidir.

    ulan güya dünyaya entegre olmamak için çaba gösteriyoruz.

    neymiş türkçede en yoğun kullanılan harfere göre dizayn edilmiş.
    siz hasta mısınız ya? klavye düzeni buna göre mi belirlenir?

    klavye düzeni böyle belirlenmez.
    o zaman kendine özgü işltim sistemin olacak, kendine özgü (office, auto cad vb, profesyonel yazılımlar) yazılımların olacak ve bu uyduruk klavye düzenin bu işletim sistemin ve yazılımlarınla entegre olacak.

    diyelim ki bir araştırma yapıyorsun ve word belgesine bu araştırmalarını aktarıp temize çekmek istiyorsun.
    yazıyı kopyalamak, kesmek, yapıştırmak, geri almak istediğinde ctrl+c, ctrl+x, ctrl+v, ctrl+z' yi pratik bir şekilde yapamıyorsun. çünkü x' i taa enter' ın yanına koymuşlar.

    yani mantık şu, en çok kullanılan harfler sol tarafta, en az kullanılanlar sağ tarafta. ve tabii ki bunu hangi harf daha lazım oluyor diye değil, adamlar açmış tdk' yı en çok kullanılar kelimelere bakmışlar ve hepsinde en çok kullanılan harfleri tespit edip sol tarafa koymuşlar.

    peki en çok kullanılan harf f mi, u mu, j mi?

    ben ilk defa yazmak zorunda kaldığımda aniden kuruma getirdiler. artık mecburi oldu diye.
    vatandaş geldi yanıma ve tapu müdürlüğüne onun için bir yazı yazacağız.

    samimi söylüyorum en az 5-10 dk adamla j' yi aradık. sinirden gülüyorum ya, çıldıracağım resmen.

    insan ilk önce bir pilot uygulama başlatır. faydalı mı, işe yarıyor mu? diye.

    2. yılım oldu bu klavyeyle ve şuan da bununla yazmaya çalışıyorum ve hala klavyeye bakmak zorundayım.

    klavyeye bakmadan sadece malatya (hahahaha o da sürekli şifre olarak yazdığım için) yazabiliyorum.

    bir de işin içine milliyetçi duygular koyuyorlar.
    bizim yerli bir klavyemiz olmasın mı? şeklinde. valla zaten birisi gereksiz konuda bir şeyin içine kullanışlılık, faydacılık, kalite yerine milli-dini duygular falan koyuyorsa oradan mutlaka kötü kokular çıkıyor.
    direkt kıllanıyorum ben.
    kesin tam tersi bir şey vardır diye.

    ----efe aydal mode: on --------

    yahu arkadaşım madem yerli ve milli olmak istiyorsun, o zaman klavyedeki harflerin yerini tamamen keyfi olarak değiştirme. resmen bir gecede felç olduk. yazamaz olduk. en kullanışlı olan, en faydalı olan (ve bu faydayı bilişimdeki faydasına göre değerlendireceksin) neyse ona türkçe karakterleri de ekleyip kullan. ve bunu da sen üret. -e ulan bunu da zaten yapmışlar. (bkz: türkçe f klavye) ne güne duruyor? -e o zaman bunu alıp sen üreteceksin. konu kilit.

    ----efe aydal mode: off --------

    kısacası dünyayla entegre olacaksan böyle saçmalıklardan uzak duracaksın. hatta bence bilerek evrak işleri vs. sekteye uğrasın diya kasıtlı olarak böyle kötü bir şeyi yaptılar.