1. -whatsapp +instagram şeklinde oyuncu değişikliği yaparsak aralarına katıldığım insanlar. instagram'ı oldum olası sevmedim.

    whatsapp'i sosyal medya gibi değil de bedava sms gibi düşünmek daha mantıklı. zaten konuştuğum tek kişi var orada da.

    sosyal medya kullanmamak insanı daha bir mutlu daha bir özgür kılıyor. hatta bunu konu edinen akademik makaleler de mevcut (#48766) . sosyal medya kullanmayan insanlar diğerlerine göre daha mutlu.

    bir gün kalkıp kapatın gitsin. değmiyor...

    2017 editi: artık o tek kişi de yok :(

    gec 2017 editi: ahaha artik whatsapp'im de yok.
  2. kimse, bu insanları teknolojiden anlamıyor diye küçümsemesin. şahsen ben de bunlardan biriyim. çünkü sosyal ağ ile sosyal olunmaz. eskiden kullanırdım ama artık hesapları kapattım. benim gibi insanların artmasını diliyorum.
  3. bendim bir zamanlar. sonrasında bunları kullanmamaktan çok kullanmayan insan olma fikrinin hoşuma gittiğini fark ettim. ve bu durum çok kasıntı geldi bana. kimseye bir şey kanıtlamak zorunda değilim canım ne isterse o dedim; şimdilerde bazen açıyorum bazen donduruyorum bazen aktifim bazen 2-3 ay girmiyorum. sözün özü sizi ne mutlu ediyorsa öyle davranın, illa kalıplara girmek zorunda değilsiniz.
  4. whatsapp tam olarak sosyal medya mı merak ettiğim bir durum bu. hani whatsapp yerine instagram yazılsa daha uygun olurdu gibi geldi bana da neyse derdim bu değil. whatsapp'ı daha birkaç sene önce kullanmaya başlayan biri olarak bu konuda çok fazla şey söylemem doğru olmaz, bilgim yok çünkü.

    şimdi iki grup insan var bu konuyla ilgili çevremde. birincisi orta yaş üstü teyzeler. bunlar birçok ortamda "ae bir fotoğrafımızı çek de facebook'una koy fotoğrafımız olsun birlikte." gibi laflar söylüyor. facebook'um yok deyince de "ya bu çağda nasıl yaşıyorsun oğlum sen? evde kalacaksın bak dikkat et milenyumda, teknoloji çağında uzak kalma bak internetten!" diyorlar. "ya x teyze manyak mısın allah aşkına facebook evlendirme programı mı?" denmiyor tabii. ehehe mehehe yapıp geçiyorum. sonra başka bir yerde birisi instagram'dan sana baktık da bulamadık adın ne orada diyor. instagram kullanmıyorum diyorum gene bir ton laf yiyorum, çağ dışı olmakla filan itham ediliyorum. ama orijinal tepkiler verdikleri için genelde gülüyorum sorun olmuyor. zaten bir z kuşağı bir de orta yaşı geçmiş insanları sosyal medya kullanırken görmek beni acayip eğlendiriyor. çok farklı manzaralar çıkıyor ortaya.(*:swh)

    bir diğer grup da yaşıtım insanlar. sosyal medya muhabbeti olduğunda oklar bana yönelene kadar susuyorum hep. mecbur laf bana geliyor kullanmıyorum diyorum. "vaaayy saygı duydum sana şu anda" diyor bazıları. bak buna ayar oluyorum işte. oğlum şekilci olmayın bak bu konuda. neyime saygı duyuyorsun lan? belki ben sevgilimi aldatıyorum ve risk almamak için kullanmıyorum, belki asosyal bir herifim, belki online oyun bağımlısıyım ve bırak sosyal medyayı tuvalete gitmeye bile vakit ayırmıyorum. ne yani mesele allah aşkına? karakterimi bilme, hayata bakışımı bilme, fikrimi zihniyetimi bilme saygı duy?? gerçekten çok acayip.

    bu grupta bir de sosyal medya hesabım yok dediğinde açıklama yapan tipler oluyor. ben de aslında şu şu sebepten kullanıyorum da şu olmasa kullanmam da okul grupları şöyle lazım da falan filan. abi niye açıklama yapıyorsun? bak yemin ediyorum en çok bunlar var çevremde. kötü bir şeyse sosyal medya kullanma, iyiyse ve ihtiyacını karşılıyorsa kullan. ayrıca ben kimim de açıklama yapıyorsun? kullanmak veya kullanmamak bir statü belirgeci mi? iş bu noktaya mı vardı? o zaman çok vahim haldeyiz demektir. marka kıyafetlerden, telefonlardan, okul bölümlerinden, mesleklerden, paradan filan statü belirleme bitti bunlar mı başladı bir de?

    vesselam kim ne yapıyorsa yapsın zerre umurumda değil şahsen. ben teknolojiyle arası iyi bir birey olamadım hiç. cep telefonları daha yeni piyasaya çıkmaya başladığında babam almıştı bir tane ablamla filan uğraşıyorlardı. küçüktüm o zamanlar ilkokul kaçtım hatırlamıyorum. ben ilgi duymuyordum pek. yanlarına gittiğimde telefon "batarya zayıf" dedi telefon. üzülmüştüm ben babamın yeni aldığı telefon bozuluyor hemen diye. akla bak.(*:swh) ama ablam benden 1.5 yaş büyük olmasına rağmen her şeyini biliyordu telefonun. en basit örneğim bu işte. herkes her şeyi bilemez malum, her şeye ilgi duyamaz. ben de teknolojiye ve arabalara duyamadım hiç. hala ehliyetim yok mesela o da ayrı bir entry konusu da neyse uzatmayayım artık. açıklama yapmayın neden kullandığınıza dair o bana yeter. bir de çocuklara internet ortamında askıntı olan yetişkin tipler var ki o da apayrı dert. kardeşlerinize, yeğenlerinize, çocuklarınıza sahip çıkın lütfen. kandırılmasın o haysiyetsizler tarafından.
    ae
  5. abartılmaması gereken acıktığında yemek yiyen, susadığında su içen, sigara içeni hacı esasında bırakmak lazım ama bırakılmıyo öyle kolay diyen insan. bilinçli bir kullanıcı için bu mecraların faydasından bahsedersek eğer;

    facebook : hadi bu sözlük kullanıcıları özelinde diyelim en büyük faydası etkinlikler. etkinlikleri çok güzel takip edebiliyorusunuz. etkinlik oluşturup bunları yayabiliyorsunuz. kendi çapımızda bir kaç kişi suriyeli mülteciler için bir yardım grubu oluşturup onlara bir kaç defa yardım etkinliği düzenledik. facebook'un sunduğu imkanlar sağolsun bu kadar kısa sürede bu kadar kişiye ulaşıp onlarca ailenin,çocuğun mutluluğunu görebildik.bunların dışında çok güzel tartışmaların döndüğü bir sürü grup, sayfa var. misal ben arkeofili isimli sayfayı düzenli olarak takip ederim.

    twitter : gezi'deki önemini herkes hatırlıyordur sanırım. dilediğin önemsediğin kişileri takip ettikçe sadece o kişilerin paylaşımlarını görebiliyorsun. ilgili olduğu bir konu hakkında yazılanları takip etmek sanırım kimse için vakit kaybı değil, kazancıdır. ben haberleri sabah işe giderken twitter'dan takip ederim. ayrıca bir kuruluşla iletişime geçmek izin en uygun mecra burası. misal banka ile problem yaşıyorsun arıyorsun ulaşamıyorsun. at bir twit şikayetini dile getir. onlar size ulaşıyor şikayetiniz nedir diye.

    whatsapp : belirtilmiş. beleş mesaj. özellikle iş ortamında, proje döneminde ya da final döneminde hızlı koordine olabiliyorsun.

    sosyal medyayı bilinçli kullanmak insanın özgürlüğüne herhangi bir müdahelede bulunmuyor. off abi facebook'u kapadım rahatladım ya kendime zaman ayırıyorum, kitap okuyorum artık diyen insanlar var. bütün bunlardan mahrum kalıp facebooka vakit ayırıyorsan sen hiç kullanma zaten. bunun gibi insanlar özgürlüğünü iradesizlikleriyle zincirlemiş insanlar.

    yıl olmuş 2016 anlamakta güçlük çektiğim insan modellerinden biri off e-kitap ne abi açıcaksın kitabı koklayacaksın mis gibi! diye insan, diğeri ise onun kuzeni; sosyal medya kullanmayanlar çok kuul diyen insan. herşey dozajında cidden çok güzel.

    edit : aşık stalker dietzgen #20998
  6. bunları aktif olarak kullanmıyorum yani hesabım yok ama bu konu hakkında bir felsefem de yok. facebook'u 5-6 yıl önce kullandım sonra sildim. twitter'da bazı profillere ara sıra girer bakarım. whatsapp kullanmamamın sebebi akıllı telefonumun olmaması. akıllı telefonum olsa kullanırdım ama akıllı telefona ihtiyacım da yok. ihtiyacım olursa belki kullanabilirim.

    ayrıca iletişimde çok fazla sıkıntı yaşamıyorum. ulaşmak istediğim kişiye genelde ulaşırım.

    özgürlük konusuna gelirsek keşke bunları kullanmadığımız için özgür olabilseydik ama öyle bir dünya yok.
  7. bu başlığın içerisinde whatsapp olmasa daha iyi olur diye düşünüyorum. çünkü sosyal paylaşım sitesi değildir ve mesajlaşma bakımından sms'ten daha kullanışlıdır. bir tür iletişim işlevi gördüğünden bunun çok da "sosyal, internetkolik.." gibi bir portre çizdiği düşünülemez şayet başlıkta kastedilen mana budur. belki instagram, snapchat vb. yazılsa bir nebze mantıklı bir başlık olurdu.

    kendime gelirsek, facebook ve twitter kullanıcısı değilim. whatsapp kullanırım fakat kimseyle konuşmam. bu da işin ironik kısmı tabii.
  8. bir de üzerinizde iş bulma baskısı varken a kişisinin iş bulduğunu okumak, b kişisinin yeni arabasını görmek iyi olmuyor, iyice dibe çekiyor. dünya üzerinde tonla gezmek istediğim yer varken, evde oturup başka birilerinin benim yerime bol bol gezdiğini görmek de iyi olmuyor. sırf bunlara katlanamadığım için instagram, twitter kullanmıyorum. facebook'un ise sadece messenger uygulamasını indirdim, konuşmak istediklerimle whatsapp ve messenger üzerinden konuşuyorum. dünya üzerinde benden daha iyi yaşayan, çok daha yakışıklı olan, daha iyi imkanları olan sürüyle insan olduğunu biliyorum elbette ama en azından sosyal medyadan uzak kalarak bunları sadece bilmekle kalıyorum, gözümün içine ne kadar odun gibi yaşadığım(inanılmaz derecede rahatsızım bu durumdan) her gün sokulmamış oluyor.
  9. bunlara ilaveten cep telefonu kullanmayanı da vardır. akademisyendir kendisi. evinde ve ofis saatlerinde odasında bulmak dışında başka bir erişim alternatifiniz yoktur. ünvanı da hatırladığım kadarıyla doçenttir. fena saygı duyası geliyor insanın. mükemmel bir özgürlük. öyle böyle değil. az konuşma fırsatım oldu. ne kadar köleleştiğimi daha iyi gösterdi. insanlar bir zamanlar özgürlermiş.
    not: yaşlı birisi değil 35-40 civarı ancak. asosyal de değil. fakülte basketbol takımını yedek kulübesinden seyreder. destek verir. yenerseniz diyerek başlayan gazlayıcı vaat cümleleri kullanır. ne garip böyle insanlara şaşar olmuşuz.
  10. en cok facebook ve instagrami kapatmak istiyorum. ama guzel sayfalari ve gruplari takip ediyorum facebookta sirf bu yuzden kapatamiyorum. bazen gercekten guzel seyler ogrenip, ilgim olan etkinlik haberlerini alabiliyorum. diger yandan insanlarin birbirinin ayni olan paylasimlarindan cok sıkıldım. "bugun de boyle, bilmem kimle bilmem ne keyfi, kocisle alisveristeyiz" cumlelerinden gına geldi. gecenlerde bir sürü insanin paylasimlarini kapattim. haber kaynagimda gozukmeyecek artik. takip ettigim grup ve sayfalari da başta gör olarak isaretledim. simdilik biraz daha cekilebilir durumda. ama yine de her an kapatabilirim.

    instagramda da ayni sorun var. buranin guzel yani da bulmak isteyince hashtaglar sayesinde guzel fotograflar bulabiliyorsunuz. o kadar.

    whatsapp beni hic rahatsiz etmedi simdiye kadar.

    twitteri ise nedense sevmisimdir. ilgi ve ihtiyaclarima gore sayfalari takip ediyorum hep, faydali olabiliyor. sadece haber anlaminda bilgi kirliligi cok fazla. siyasi anlamda da ciddi bir algi yaratiliyor twitterda. herkesin tarafi net belli. biri bir hashtag yapiyor, dogru mu yanlis mi hic dusunmeden rt yap gitsin. bir de bir seyler okuma aliskanligini azaltiyor. basliklar halinde okuyup gec olayini artiyor sanki. 140 karaktere sigdir sigdirdigini gerisini bosver. e buna alisilinca da uzun yazilari okumak zor geliyor insanlara. bunun da boyle dezavantajlari var.

    swarm, snap tarzi sitelere hic bulasmadim, bulasmicam da.
    sanirim zararlari faydalarindan daha cok. kapatmak gerek evet.