1. muğla ilinin en geniş sınırlara sahip birinci, en kalabalık nüfusa sahip ikinci ilçesidir. akdeniz ve ege'nin birleştiği kıyılarda bulunan bir turizm kenti olan fethiye, muğla'dan ayrılarak bağımsız bir il olma hedefindedir. eski ismi meğri'dir. türk havacılık tarihinde adı geçen ilk pilotlarımızdan ve ilk hava şehitlerimizden tayyareci fethi bey anısına ismi "fethiye" olarak değiştirilmiştir.

    ilçeye gelen yabancı turistlerin birincil çoğunluğunu ingilizler ve ruslar, ikincil çoğunluğunu fransızlar ve italyanlar, üçüncül çoğunluğunu ise araplar ve çinliler oluşturur. yaz mevsimi genelinde oldukça sıcak ve nemli bir yerdir. bu sebeple, fethiye'de gezintiye çıktığınızda yanınızda yedek kıyafet bulundurmanızı tavsiye ederim.

    fethiye ilçe merkezinin sahil kenarında, fethiye'nin simgesi hâline gelmiş caretta cinsi deniz kaplumbağalarını görebilirsiniz. bir bölümü marina olarak yatlara, bir bölümü de günübirlik deniz seferleri yapan gemilere ayrılmış olan bu sahilin yukarısında uzanan anayoldan karşıya geçince, iki sokak sonra, üzerinin bir bölümü rengârenk şemsiyelerle örtülü caddeye ulaşırsınız. trafiğe kapalı bu cadde boyunca birçok ünlü markanın alışveriş mağazaları uzanır. genellikle fiyatları el yakar. alışveriş için daha ucuz yerler arıyorsanız, bu caddenin bir sokak yukarısındaki esnafları tercih edebilirsiniz.

    ölüdeniz beldesi, fethiye'nin en iyi plajına sahiptir. dünyanın en güzel kumsallarından birisi olarak gösterilen ölüdeniz plajı'na vardığınızda, mavinin, yeşilin ve turuncunun ahenkle birleştiği çok güzel bir manzara ile karşılaşırsınız. burası denize girmek için hayli elverişli bir yerdir. babadağ üzerinden havalanan yamaç paraşütleri hemen dikkatinizi çeker. yamaç paraşütçüleri, gün boyu her beş dakikada bir buraya iniş yaparlar. kıyıdan deniz gezileri düzenleyen tur tekneleri kalkar. babadağ'ın eteklerindeki ünlü ekoloji alanı kelebekler vadisi'ne de buradan kalkan teknelerle ulaşırsınız. (bkz: ölüdeniz)

    ölüdeniz beldesinden ilerde kamp yapabileceğiniz güzel koylar sıralanır. fethiye ile ölüdeniz anayolu arasında kalan yer ise hisarönü beldesidir. beldenin bir bölümünü belde halkının kaldığı yerleşge, bir bölümü de turistlerin kaldığı otel ve pansiyon yerleşgesi oluşturur. akşam saat 7'den sonra trafiğe kapanan ana cadde üzerinde eğlence mekânları ve alışveriş dükkânları sıralanmıştır.

    fethiye'nin çalış plajı da denize girmek için elverişlidir, ama kumsalı oldukça bakımsızdır. çalış sahili, özellikle caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktıkları yer olarak bilinir. (bkz: caretta caretta)

    likya kalıntılarını ve ilçenin iç kesimlerinde kalan saklı güzellikleri gezdirmek için jiplerle ve araçlarla çeşitli seferler de düzenlenmektedir. (bkz: likya yolu)