• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
fiddler on the roof - norman jewison
film, devrim öncesi dönemde 1905 yılında rus çarlığı topraklarında yer alan yahudi köyü anatevka'da yaşayan tevye ve ailesi etrafında gelişen olaylar merkezinde geçmektedir. anatevka, iki ana grubun yerleştiği bir köydür; köyün büyük toplumunda ortodoks hristiyanlar yer alırken, tevye'nin de aralarında bulunduğu ortodoks yahudiler de köyün küçük toplumunu oluşturmaktadır. filmde tevye biz onları rahatsız etmeyiz, şimdiye kadar onlar da bizi. diyerek iki toplumun birbiriyle ilişkisini ifade etmiştir. tevye anatevka'yı izleyiciye anlatırken yalnızca fakirliğin zorluklarından, köy yaşamının yoksunluğundan şikayet etmez, aynı zamanda yahudi olmayan toplumdan gelebilecek tacizlerden sürekli bir korkuyu da ifade etmektedir.

sütçülük yapan tevye, anatevka'da yaşayan diğer yahudiler gibi çok fakir, geleneklerine bağlı ve çalışkandır. karısı golde (norma crane) ve beş kızından oluşan ailesi vardır. karısı golde kızlarına çeyiz dahi yapamayacak durumda olmaları nedeniyle kızlarını zengin kişilerle evlendirmek istemektedir, tevye ise bilgili bir damadı tercih etmektedir. fakat kasabadaki geleneklere göre kızların evliliği ancak çöpçatanın yani çöpçatan yente'nin (molly picon) uygun bir eşleşmeyi sağlayacak çifti seçmesiyle yapılmaktadır.


  1. damdaki kemancı, fiddler on the roof adlı müzikal eserden uyarlanan, yönetmenliğini norman jewison'un yaptığı 1971 yapımı müzikal film. fiddler on the roof filminin türkçe'de yaygın olarak bilinen adı damdaki kemancı'dır ve filmin aynı adla 1973 yılında çekilmiş türkçe bir uyarlaması da mevcuttur. film, sholom aleichem hikayelerinden sütçü tevye (tevye the dairyman) ya da tevye ve kızları (tevye and his daughters) adıyla bilinen hikayenin 1964 yapımı broadway'de sahnelenen müzikal gösterisinin, müzikal film olarak çekilmiş halidir. film, 1905 yılında rus çarlığı topraklarındaki bir yahudi köyü olan anatevka'da yaşayan fakir, geleneklerine bağlı sütçü tevye ve onun kızlarının başından geçen hikayeleri anlatırken arka planda rus toplumundaki değişimleri ve yahudi toplumunun yaşadığı zorlukları anlatmaktadır.

    hikayenin çoğunluğu müzikal formda anlatılıyor. film 2 ana bölümden oluşuyor ve 179 dakika sürmekte.

    en iyi sinematografi, en iyi ses miksajı, en iyi film müziği dallarında 3 oscar ödülü ve en iyi sinema filmi (müzikal veya komedi) ve en iyi erkek oyuncu - chaim topol ( müzikal veya komedi-sinema) dallarında altın küre ödülü kazandı.
  2. "eğer tanrı dünya'da yaşasaydı, insanlar camlarını kırardı"
  3. başrol oyuncusu Chaim Topol tarafından söylenen "If I were a rich man" şarkısı sinema tarihinin unutulmazlarından bence if i were a rich man