1. final fantasy xiv a realm reborn online'ın ilk genişleme paketidir. paket 23 haziran 2015 çıkışını yapmıştır. 19'unda da erken erken sipariş yapanlara erken erişime açılmıştı. arr kısaca muhteşem bir oyun. ben bir bilgisayar oyunundan, bir mmo'dan bu kadar zevk alarak oynadığımı bilmem. heavensword ise mevcut görkeminin üzerine daha da koymuş ve oyunu tam bir efsaneye dönüştürmüş.

    eklenti ile beraber gelenler kısaca; level cap 60 olmuştur, yeni bir bölge eklendi, 8 haritadan oluuyor, çeşitli zindanlar ve uçan binekler, üç yeni sınıf desek olur sanırım. yeni sınıflar level 30'dan başladığı için hemen bir dark knight açıp onu level 50'ye çıkardım ve oyuna onunla devam ettim. bu yüzden hikayenin sadece başı hakkında bilgim var. spoiler vereceğim anlamına gelmiyor tabii bu durum ama mevcut hikayeyi alıp daha iyi hale getirmiş olmalarını neredeyse her görevde şaşırarak izliyorum. bir ara game of thrones'a bağladılar (benzer unsurlar var yani). neredeyse oynamaya kıyamıyorum diyeceğim.

    edit: hikaye sürekli beni şaşırtarak devam etti ve gene öyle bitti. dizi izler gibi oynadım desem yeridir. muazzamdı.

    yeni sınıflar çok havalı görünüyorlar. tank olarak dark knight dediğim gibi epey havalı görünüyor ama paladin iken kendimi daha az skill ile daha güçlü ve dayanıklı hissediyordum. tabii herhangi bir zayıflıktan ötürü görevlerde başarısız olduğumu söylemek yanlış olur. henüz animasyonlara alışmamış olabilirim. sadece paladindeki o vuruş/darbe hissini henüz alamadım dark knight'tan. gene yeni healer olan astrologian zindanlarda bana bir türlü güven veremiyorlar. hoş scholar'da bir white mage gibi güven vermiyor ama öyle işte. tabii henüz level 60 olmadığım ve yeni sınıfların gerçek potansiyelini göremediğim için sınfların durumu hakkında erken yargıda bulunmak yanlış olabilir. sonradan editleyeceğim zaten.

    edit: lvl 60 olduktan sonra epey güzel oldu drk. yukarıda söylediğim sözleri geri alıyorum. birkaç animasyonu hariç hem güzel savaşıyor, hem güzel görünüyor. dikkatli oynanmazsa mana sorunu yaşatabiliyor arada ama artık alışmak lazım.

    uçan binekler de gene çok güzel bir görevle oyuna girdi. level kasmakla meşgul olduğum için gerekli görevleri yapamadığımdan henüz uçamadım. tabii uçanları görüyorum ve hem hızlı hem de güzel görünüyor. yalnız uçmaya başlamadan önce bütün haritayı elden geçirmek, her tarafı keşfetmek, çeşitli görevler yapmak bana biraz yanlış geldi. ne bileyim bineğimi aldığım gibi uçarak sağı solu keşfederdim diye hayal ediyordum. haritanın en ücra/saçma yerlerinde türlü iş yaptıktan sonra uçmak.. biraz beyhude görünüyor. durmadan haritaları dört dönüyor değildim önceden de. bu kısım da editlenecek tabii.

    edit: evet söylediğim gibi çoğu haritada bir ton görev yaptıktan ve haritanın her köşesindeki (10 tane) noktalara gittikten sonra ancak uçabiliyorsunuz. yeni haritaların bir kısmına da sadece uçarak gidebildiğiniz için hala "uçarak" keşfedilecek yerler oluyor. tabii esas mevzu, sadece yeni haritalarda uçabiliyorsunuz. uçmanın kendisi mi? çok güzel. evvelden nasıl yapmışız dedirtiyor insana cidden. collector edition paketi ile beraber bir adet de griffin geliyordu. hikaye sonunda verilen ejderhadan daha güzel görünüyor ve daha hızlı gidiyormuş gibi hissettiriyor.

    !---- spoiler ----!

    hikaye sonunda verilen ejderha öylesine bir binek değil yalnız. bütün hikayenin temel unsuru denebilecek bahamut (ejderha)'un babası. ne yalan söylim binmeye cüret edemiyorum.

    !---- spoiler ----!

    şimdilik tek söyleyeceğim, eğer oynayacak iyi bir mmo ve hatta iyi bir rpg arıyorsanız bu oyunu alın ve oynayın. arr oynayacaksanız heavensword'u tavsiye etmeyeceğim, çünkü kendiniz almak isteyeceksiniz zaten. online takılmayacaksanız da (rpg) alın, hikayeyi bitirin. size 100 saate yakın bir oyun deneyimi yaşatacaktır. heavensword ile beraber 200 saati bulabilirsiniz rahatlıkla. eklenti paketinde yeni raid alanı yok şimdilik. sanırım onlar da sonraki güncellemelerle gelir. bu oyunun adeti 3 ayda genişleme paketi gibi güncelleme yapmak. misal arr başladığında item leveller (ilvl) 80miş. eklenti öncesinde 130'a kadar çıkmıştı. 10'ar arttığını düşünürseniz yaklaşık olarak 6 tane büyük güncelleme almıış. bu patch'lerden birinde yeni sınıf gelmişti. o kadar özenli bir şekilde uğraşıp geliştiriyorlar oyunu. şu an kaç dungeon veya trial var bilmiyorum. bazen daily görev diye rulet yapıp eskilerden birine giriyorum. unutmuş oluyorum bazı mekanikleri veya karıştırıyorum. demem o ki, oyuna yeni başlayacak birinin şu anda önünde muazzam bir içerik var ve geleceklere yetişmesi de hatırı sayılır bir zaman alır. hemen her şey seveceğinizden emin olabilirsiniz.