• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
Yazar metin kaçan
fındık sekiz - metin kaçan
"fındık sekiz, simgesel/alegorik bir doku içinde islâm mistisizminden izler taşıyan bir metin. tasavvuf öğesi, kaçan'ın bıçkın/külhani anlatımı ve inanılmaz haşarılık ve ataktaki yaratıcı dil oyunlarının arasında alışılmadık bir etki bırakmakta. fındık sekiz, bir iç dünya yolculuğunun odakta olduğu bir metin. beyoğlu'nun kanla/şiddetle/uyuşturucuyla/cinsellikle yoğrulmuş batakhane kültürü ile entel diye adlandırılan bir başka sınıfın yan yana varlıklarını sürdürdüğü bir ortamda, ana kişi meto maddesel yaşamın uçlarında dolaşır, 'intiharın arifesinde, yaşamın şerefesinde' gezinir. fındık sekiz, karanlıktan aydınlığa, maddesellikten tinselliğe yapılan bir yolculuğu anlatır… bir aşk romanıdır fındık sekiz. karşı cinsten birine duyulan aşktan çok soyut bir aşktır burada söz konusu olan. mistik tonlamalı gündüz düşlerinin somut bir beyoğlu gerçeğiyle birbirine geçtiği bir uzamda yaşanır fındık sekiz. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. (bkz: başlık boş kalmış)

    açıkçası anlayamadığım - anlayamadan bitirmiş bulunduğum kitap.
    uyuşturu-içki-alem derken kitapta ne gerçek ne hayal, ayırt edemedim . karakterlerin bağlantısını çözemedim. çok kopuk kopuk, bağlamaya uğraşılmamış gibi de.

    ama bende büyük bir "kafa bayağı güzelken yazılmış" etkisi bıraktı, yalan söyleyemem.
  2. yıldız ecevit'in "türk romanında postmodernist açılımlar" kitabında hakkında bir inceleme yazısı bulunan kitap. yazının ilginç iki yanı var: birincisi yıldız ecevit'in "fındık sekiz"in sekiz silindirli araçlar için kullanılan bir ibare olduğunu bilmemesi, romanda meto'nun arabasının rolünü tam olarak fark edememesi ve bu konuyu yuvarlak cümlelerle geçiştirmesi. ikincisi ise bir metin eleştirmeni olarak yıldız ecevit'in metinden çok yazarın kişiliğini eleştirmesi. yıldız hanım "metin" sözcüğünü çok yanlış anlamış olsa gerek.

    romanı okuduğum zaman metin kaçan henüz intihar etmemişti. "fındık sekiz" bende yazarın günah çıkarma romanı olduğu izlenimini uyandırmıştı. bir yandan günah çıkaran bir yandan kötülüğün tadını alan bir yazarın ne kadar uğraşırsa uğraşsın çıkmak bilmeyen günahı... kadın kahramanın parfümünün hiç almadığım kokusu ise koku hafızamda şimdi bile capcanlı.

    yine de "ağır roman"ın "fındık sekiz"den kat kat başarılı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.