1. finntroll, helsinki, finlandiya çıkışlı bir ekstrem metal ve folk metal grubudur. black metal ve folk metalin bileşenlerini humppa adı verilen fin halk müziğiyle birleştirmişlerdir.

    finntroll'ün şarkılarının çoğu, visor om slutet albümündeki madon laulu hariç, isveççedir. finntroll'ün ilk solisti katla, finlandiya'da isveççe konuşan azınlığın bir parçası olduğundan beri isveççeyi, fincenin üstüne kullanmaya karar verdi ve seslerin grubun "trollce" kıyafetlerine daha çok uyduğuna karar verdi. şimdiye kadar birçok solist değiştirmelerine rağmen, finntroll'ün geleneği hiç değişmedi.

    grup üyeleri vreth ve skymer'a göre, grubun ismi, isveçli rahiplerin finlandiya'ya gelirken vahşi görünüşlü bir adamla karşılaşması ve adamın isveçlilerin birçoğunu öldürmesini konu alan eski bir fin efsanesinden alınmıştır. rivayete göre, olaydan kurtulanlar "finn-troll" hikayesini yaymıştır.

    finntroll'ün şarkı sözleri başlıca efsaneler ve hayali troll-kral "rivfader" etrafında, topraklarına giren ve kendi dinlerini yayan hristiyanlara karşı savaşan trolller hakkındadır. yenilenen bir tema ise de "aamund" ve "kettil" adlarındaki iki rahip hakkında olan hikayedir.

    finntroll 1997'de teemu "somnium" raimoranta (impaled nazarene'in gitaristi) ve vokalisti jan "katla" jämsen tarafından kuruldu. ilk demoları "rivfader" bir yıl sonra 1998'de kaydedildi. (vikipedi)

    grup üyeleri:
    mathias lillmans
    samuli ponsimaa
    henri sorvali
    teemu raimoranta
    jan jamsen
    tapio wilska
    heikki saari
    henri sorvali
    aleksi virta
    samu ruotsalainen
    sami uusitalo
    mikael karlbom
    tomi ullgren

    albümleri:
    1999 midnattens widunder
    2001 jaktens tid
    2003 visor om slutet
    2004 trollhammaren
    2004 nattfödd
    2006 ur jordens djup
    2010 nifelvind
    2013 blodsvept
    2014 natten med de lavende finntroll