1. bir çeşit italyan ekmeğidir. ülkemiz de " poğaça " focaccia' dan türemiştir. italyan mutfağına ait olduğundan ülkemizde kolaylıkla en tazesini ve en kalitelisini bulabileceğimiz malzemelerden oluşur. ayrıca hemen hemen tüm kaliteli mekanlar da servis edilen o ağızda dağılan ekmek budur.

    bu ekmek çeşidini tek başına tüketebileceğiniz gibi, ana yemek yahut başlangıçların yanında da tüketebilirsiniz. italya gezim sırasında bir barda tanıştığım italyan hanım çoğu yerel yerde italyan pizzası olarak geçer demişti. iç malzemelerini tamamen kendi damak tadınıza göre uyarlayabileceğiniz gibi, orjinali ve en eski tarifinin içeriğinde " zeytinyağı, kekik, biberiye, kurutulmuş domates ( kabuğu soyulmuş ), siyah zeytin parçaları. "

    bu ekmek çeşidini yaparken en çok dikkat edeceğiniz nokta;
    " hamuru en az 35 dakika mayalandırmak ve piştikten sonra pamuk beze sarıp dışı kıtır, içi yumuşacık bir ekmek elde etmektir. "

    tarifi ise şöyle;

    500 gram un
    375 ml. ılık su
    100 gram dilimlenmiş siyah zeytin
    50 gram kurutulmuş domates
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 dal taze kekik
    1 yemek kaşığı kuru maya
    1 çay kaşığı tuz

    üzerine serpmek için

    az miktarda deniz tuzu ( çakma olanlardan değil )
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    2- 3 dal taze kekik

    yapılışı
    öncelikle ılık su ile mayayı bir kapta karıştırıp, homojen hale gelene dek elimizle yoğuruyoruz. elenmiş un, tuz ve zeytinyağını homojen karışıma ilave edip kıvam alana dek yoğuruyoruz. hafif cıvık bir kıvam olacaktır, devam edip bu karışıma ayıkladığınız kekikleri de katıyoruz. en son ise kuru domates ve zeytinleri ilave ediyoruz. ben zeytinleri ve kuru domatesleri ince ince doğramanızı tavsiye ederim. daha sonra üzerine çıplak elinizle zeytinyağını sürün. ben özellikle baharatlı ekmeklerde kesinlikle el lezzetinin olduğunu düşünüyorum. daha sonra da, tuzu serpiştirip en son da üzerine kekik serpiyoruz. 180 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.

    ***pişen focaccia' yı hemen pamuk beze sarıyoruz ki içindeki nemi muhafaza edip dışı çıtır bir ekmek olsun. 10- 15 dakika yeterli bez içerisinde beklemesi. ardından ızgara teline alıp zeytinyağı sürülmesi lazım ki biberiye ve kekiğin aroması kaçmasın.