• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
four lions - christopher morris
gösterildiği festivallerde tartışma yarattığı kadar övgü de toplayan bu zeki komedi, batı'da islam'la aynı kefeye konulan terörist eylemleri alaya alıp, terör sorununa dair ironik bir tavır geliştiriyor.
ingiltere'de yaşayan ve kendilerini cihad aşkına kaptıran bir grup adam gizli bir plan yaparlar. amaçları seslerini duyuracak büyük bir eylemdir. fakat kafadarlar bu eylemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmekten o kadar uzaklardır ki, bu durum gerçek motivasyonlarının ne olduğuna dair güçlü soru işaretlerinin belirmesine neden olur.
ele aldığı konuya cesur, cesur olduğu kadar da tarafsız yaklaşan film, klasik ingiliz mizahının sözcülüğünde derin bir mesaj da taşıyor ve artık klasikleşerek kanıksanan ve bir ritüele dönüşen felaketlerin arkasındaki aktörleri insani birer kuklaya dönüştürüyor...


  1. 2010 yapımı ince dokunmuş bir kara mizah.
    güldüren, düşündüren, vurucu, absürt diyaloglarla mizahın bu kadar abartısız ve kıvamında olduğu nadir filmlerden...
  2. köktendincilikle fena halde dalgasını geçerken aslında körü körüne bir ideolojiye, dine ya da kişiye sorgulamadan özgür iradesini teslim eden insanlıkla dalgasını geçiyor inceden.
  3. muhtemelen ingiliz yapımı fakat ; arap ingiliz dememiş, karakterlerin hepsi aptal, absürd sevimli.
  4. !---- spoiler ----!

    barry'nin eskiden fasist olup, musluman gencleri tartismalarda alt etmek icin kuran okumaya baslayan, ve bu surecte yanlislikla musluman olan bir ingiliz karakterden esinlenmis olmasi cok guldurdu beni... tam da filmdeki barry'den beklenebilecek bi davranis... en saglam karakterdi kesinlikle; kafa sallamali anti-surveillance yontemi nasil bi deha urunudur misal... paneldeki argumanlari, faisal'in babasinin yahudi oldugu seklindeki cikarimlari, camiyi bombalama ve bunu kamera onunde ustlenme fikri filan... muhtesem... "car parts are jewish!"

    !---- spoiler ----!