• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.56)
full metal jacket - stanley kubrick
amerikan ordusu ve vietnam savaşı, fakat bu kez stanley kubrick bakış açısıyla. filmin başlarından ortalarına kadar askeri disiplinin farklı kişiliklerdeki askerler üzerinde nasıl bir etki yarattığını izliyoruz. 


  1. stanley kubrick'in müthiş eserlerinden biri.

    kubrick, savaşın ve askerliğin insan üzerindeki psikolojik etkilerini yansıtan anti-militarist bir film ortaya koymuş. ayrıca vietnam savaşı'na dramatik bir bakış açısı ile yaklaşarak amerika'nın savaş politikasını da eleştirmiştir. zaten film bu yönüyle de diğer savaş filmlerinden ayrılıyor. izleyince farkını anlayacaksınız.

    keza filmin genelinde de alışılagelen dramatik savaş filmlerinin insanı geren yapısının uzağında bir hava hakim. özellikle ilk bölümü yani askeri eğitimin olduğu kısımlarda askerlerin diyolaglarında, eğitim sırasında yaşanan olaylarda ve eğitimde söyledikleri marşlarda komedi havasının hakim olduğu bile görülebiliyor.

    !---- spoiler ----!

    “..well, i don’t know but i been told. eskimo pussy is mighty cold.” (eğitimde söylenen marşlardan ufak bir örnek.)

    !---- spoiler ----!

    edit: imla
    bey
  2. !---- spoiler ----!

    keskin nişancının bir kadın olması ezber bozan bir kubrick filmi olduğunu gösteriyor.

    !---- spoiler ----!

    insanların birarada mutlu bir biçimde yaşamasını sağlamak için oluşturulan devlet mekanizmasının bir kolu olan savunmanın çığırından çıkarak köleleştirme mekanizması haline gelmesinin müthiş bir biçimde beyaz perdeye aktarılmasıdır bu film. kişiliğiniz nasıl hiç edildiğini öğrenir, bunun nasıl bir gurur kaynağı haline geldiğini görür, bir hiç uğruna verilen hayatlar, vücudun uzuvları ve bundan övünç duyma nasıl olabilir diye düşünmediyseniz, bu filmi izleyip düşünmeye başlayın derim.

    sahne sahne incelemekte fayda var. irdeleyin, içselleştirin. kim olduğunuzu sorgulayın, devleti ve politikalarını sorgulayın. bu filmi izlerken yapın bunu. pişman olmayacaksınız.
  3. benim gibi daha askere gitmemiş biri için zaten çok mantıklı bulup sevmediğim askerlik olgusuyla hem kafa bulup hem kara mizah hem de ikinci bölümdeki anlamsız savası ne güzel anlatmış,evet ortada bir savaş var ama öldürdüğüm kim?tanıyor muyum hayır eee o zaman niye ölüp öldürüyoruz?güzel sorular soruyor film,ki bence film soru sormalı ve bunu kubrick usta iyi başarmış izleyin efendim
  4. bu film ile aklimiza kazinan marslardan bir digeri de "i don't know but i've been told"'dur. :)

    i don't know, but i've been told.
    eskimo pussy is mighty cold!
    mmm, good!
    feels good!
    is good!
    real good!
    tastes good!
    mighty good!
    good for you!
    good for me!
  5. - amerika ozgurluk getirdi.
    - kendine gel caylak, kizillari ozgurluk icin mi hakladigimizi saniyorsunuz.
  6. mutlak itaat kavramının nasıl oluştuğuna tanıklık ettiren, anlık duyguları bile gerçekçi sahneler ile hissettirebilen etkileyici film.