1. kişinin kendi evlilik deneyim(ler)inin ve/veya çevresindeki kimi evlilik örneklerinin ona gösterdiği olumsuzluklar neticesinde sahip olduğu korku. evlilik fobisi ya da gametofobi.

    evlendikten sonra işlerin iyi gitmeyeceğini, çoluk-çocuk sahibi olmanın sorumluluğunu kaldıramayacağını düşünen insandır. evliliğin içinde barındırdığı şeyleri götü yemeyecek olduğuna dair içinde büyük bir korku ve endişe barındıran bu insan, bu durumdan mütevellit özgüven eksikliği yaşar. bu konuda korkusu, güven duygusunu tarumar etmiştir.

    hayatı doyasıya yaşamayı kafasına koymuş özgür kadın modeli, kariyer yapmak isteyen insan modeli, yahut çapkınlık yapmayı ilke edinmiş erkek modeli, vb ile karıştırılmaması gereken bir kavramdır. zira, onların evlilikten kaçma sebebi önceliklerinin farklı olması, evliliğin onlara pranga vuracak olmasıdır.

    evlilik fobisi, çoğu kez kendisini belli etmeyip, işler ciddiye binip evlilik sürecine girildiğinde bir anda görülebilir. çünkü, kişi artık dönüşü olmayan bir yola girildiğini gören eş adayıdır. diğer taraftan, henüz evliliğe girilme sürecinde üst üste gelen sıkıntılar fobinin temelini oluşturabilir ya da fobiyi perçinleyebilir. bu süreçte, genellikle korkunun ecele faydası olmaz ^:swh^
  2. şunu akla getirir:
    " 'yabancı' biri ile, tüm sorumluluğu ikinize ait bir evde, birlikte yaşamanın dayanılmaz ağırlığı."

    mutlu olmak ile bunun arasında -hala- gidip geliyorum.
  3. beni öncesi korkutuyor.

    ailelerin tanışması, kız isteme, söz, nişan, kına, nikah, düğün, balayı... oğlum düşündükçe bogulacak gibi oluyorum.

    maddi kısımlarını geçtim, onlar da büyük sıkıntı ama şu fasıllar bile beni mahvediyor.

    kaynana, annemler, baldizlar, teyzeler falan alışverişe gittiğimizi düşünüyorum da...