• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
gelecek uzun sürer - özcan alper
üniversitede müzik araştırmaları yapan sumru, ağıt derlemeleri üzerine yaptığı tez çalışması için birkaç aylığına istanbul'dan ülkenin güneydoğusuna doğru bir yolculuğa çıkar. başta kısa süreceğini sandığı yolculuk sumru'nun hayatının en uzun yolculuğuna dönüşecektir. sumru'nun bu yalnız yolculuğunda ona diyarbakır'da tek başına kalmış eski bir kilisenin bekçisi olan antranik amca, diyarbakır sokaklarında korsan dvd satan ahmet ve bölgede sürmekte olan 'adı konulmamış savaşa' tanıklık eden pek çok karakter eşlik edecektir.

sumru, üç ay boyunca kaldığı diyarbakır'da izini sürdüğü ağıtların öykülerini ararken ertelediği kendi acısıyla da yüzleşir. hakkari'de bulunan boşaltılmış bir dağ köyüne doğru yola çıkarken bu tehlikeli yolculuğa anlam veremeyen ahmet'in "neden özellikle bu köy, ne var orada?" sorularını yanıtsız bırakır.


  1. sonbahar filmiyle pek çok ödül kazanan özcan alper'in yeni filmi 'gelecek uzun sürer', yolculuğun arayışa dönüştüğü çok dilli ve çok kültürlü bir yol filmi. eurimages desteğiyle çekilen filmde profesyonel oyuncuların yanı sıra pek çok amatör oyuncu da rol aldı.

    gelecek uzun sürer'de gözaltında kaybedilen insanları beyazperdeye taşıyan özcan alper, ilk filmi sonbahar'da olduğu gibi bu filmde de politik tavrını estetize etmeyi başarıyor.
  2. 1992 yilinda cizre'de nevruz olaylarinin tum ciplakligi ile gosteren bir video var. ilk bu filmin icerisinde gormustum. goruntuler cok rahatsiz ediciydi ve kurgu oldugunu dusunmek istedim fakat goruntuler gercekti ve gercekler insani cok rahatsiz ediyor. umaim o goruntuleri tekrar izlemeyiz ama 1992 den beri en az 100 kere daha izledik o bolgede yasanilan, yasatilanlari. filmi onyargili izlemeyin arkadaslar, kendinizi o topraklar dogmus gibi hissederek izleyin.