1. her kültürde çeşitlilik gösteren fakat dünyanın tek tipleştirilmesinin sonuçlarından biri olarak o da tek tipleşen düğün kıyafeti.
    bana göre sade olanlar makbuldur.
  2. gelin üniforması. şu aralar türbanlı kombinler revaçta. yanında kuşaklı damatla servis edilir.
  3. ciddi bir piyasası var. istanbul' da en çok eminönü ve çevresi, kadıköy söğütlüçeşme, ve pendik' te görmek mümkün. fiyatları dudak uçıuklatan cinsten olabildiği gibi bazı yerlerde iş düğün ticaretine dönüşmüş. nasıl mı derseniz; mesela gidiyorsunuz bir gelinlikçiye. size uygun bir gelinlik modeli yoksa şayet, sizin için baştan dikiliyor. bunun yanında gelin saçı-makyajı, kına elbiseleri ki bunlar bir gece için iki üç porsiyon halinde, gelin arabası süslemesi.. benim bildiklerim ama üzerine ilave edilebilir promosyonlar içeriyor tabi. daha çok kenar köşelerde olan, alım gücü düşük ya da orta segmente yer alan kişilerin tercihi. yoksa tek bir gelinlik fiyatı sanıyorum iç bin tl civarında. bu tutar tabi kumaşından, modeline, kullanılan aksesuarına kadar değişiklik gösterir.

    tek bir gece için o kadar fiyat ne kadar mantıklı, bilemiyorum açıkçası. tamamen tüketmeye odaklı bir süreç bizi bekliyor evlenme kararı verildikten sonra. çok geniş bir konsepte düşünürsek şayet davetiyeler, düğün yeri, düğün müzikleri, kıyafetler.. her biri ciddi bir bütçeyi gerektiriyor. ev eşyalarını ve fuzuli gereçleri dahil etmedim bile.

    amannn ömrümde bir defa gelin olacağım diye iddialı bir düşüncede iseniz ve idealist bir yaklaşımda ele alıyorsanız şayet gönül rahatlığı ile gelinlik işine soyunacaksınızdır bu durumda.
  4. kutsallaştırılmasını anlayamadığım düğün ve nikahlarda giyilen beyaz elbise.
  5. gereğinin çok çok üstünde önemseniyor bence. gerekçe de hazır: "ömrümde bir kere giyeceğim."

    kızların evliliğin tüm anlamını gelinliğe yüklemesinin altında hep masalları buluyorum. yakışıklı prens tarafından yaşadığı hayattan, çileden sefaletten kurtarılan kızların hemen prenses statüsüne yükseldiği masallarla büyüyen kızlarız sonuçta.
    şanslı olanlarımızsa babaları - aileleri tarafından prenses gibi büyütüldü, prensesim diye sevildi...

    e tabi prenses dediğin kabarık etekli şaşalı elbiseler giyer, geniş balo salonlarında salınır durur...

    hepimizin demeyeyim de çoğumuzun bilinçaltında var bence bu istek: "ömrümüzde bir gün olsun prenses gibi olmak"

    bence gelinlik oldukça başarısız bir prenses kostümü...

    şimdi aklıma geldi; bir de şimdi kınalarda falan "hürrem kıyafeti" giyiliyor. bu da aynı sebepten sadece biraz "bize gösterilen atalarımıza" da özenmek.^:muhteşem yüzyıl yanılsaması tamamen^

    tabi ki özel gününde özel bir şey olacak buna sözüm yok, ben de önem veriyorum yalan değil. ama abartmamak gerektiğini düşünüyorum. gelinliği çıkarınca aynı insan olacağız, hayata sindrella olarak devam etmeyeceğiz ne yazık ki...
  6. dunyanin en egoist kisisi tarafindan icat edilmis elbise. iyi oluyo ama, damat tarafinin uzak akrabalari nişanda gelin hangisi o mu bu mu diye guzel kizlara bakarken, dugunde en beyaz en kabarik elbiseyi giyenin gelin oldugunu anliyoruz. bi de bu gelinin kizkardesi omru boyunca hic giyemeyecegi, giymeyecegi kirmizi, dar, dekolteli bi elbise giyer. gelenektir. gorumce de ali agaoglunun proje kitabindan begendigi sayfayi kuafore goturup kafasina o gece ozel gokdelen diktirir. evet bunlar bati kulturunun ulkemizle kombine edilmis halidir.
  7. ilerde eşimde sade starplez hafif göğüs ve sırt dekolteli arka çok uzun olamayan ve en önemlisi duvaksız bir modelini görmek istiyorum bembeyaz yerine kırık beyaz daha güzel durur. umarım eski fiskos sehpa üstlerindeki danteller gibi duvağı olan kocaman taşlı sarımsı bir gelinlik modeli isteyen zevksiz bişey bulmam.
    wtf