1. yabanci dinler
  2. 3ncü kişi de kitaba sallamadan araya gireyim.

    (bkz: internet)

    zorunlu düzeltme: başlığın ilk yorumu "din", ikinci yorumu ise "tanrı" şeklindeydi.
    2nci arkadaş silmiş, ilk arkadaş "din"i, "yabancı dinler" olarak güncellemiş. başlık başa kalır herhalde, bu düzeltmeyi ben buraya bırakıp kaçayım.
  3. vaay ankette sosyal ve siyasi eleştiriler. o zaman (bkz: medeniyet)
    sezgi
  4. tırnak makası
  5. ateş.
    sigarayı nasıl yakacaktık hiç düşünmüyorsunuz.
  6. tekerlek.
  7. dünya küçülür büyürse hayal gücün
    istersen olur düşün gitmezsen kalır içinde
    sormazsın ama niçin ama niçin kafa yormıycam
    ortada bir sır yok düşünmek ilk icat

    haykinin bu verse'ünde de görüldüğü üzere.
  8. bence "yazi"dir.
    yazi sayesinde bilgiler nesilden nesile aktarilip üstüne yeni bilgiler eklenmiştir. bir insan ömründe tamamlanamayacak hedefler mümkün olmuştur.
    toplumsal bellek inşa edilmiştir.

    evet.
  9. elektrik olsa gerek. ondan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı.
  10. elektrik demek isterdim ama icat kelimesinden çok; buluş, farkına varmak ya da kullanılır hale getirmek tanımları daha uygun olur. ateş mesela o da elektrik gibi icat değil kullanılabilir hale getirme durumudur.

    gelelim en büyük icat'a. yazı'dan sonra en büyük icat transistör'dür. şuandaki kullanım yaygınlığı göz önüne alırsak; bilgisayarlar, telefonlar, televizyon buzdolabı, onlarcasının milyonlarcasının bir araya getirilerek oluşturulduğu sistemler bu transistorler sayesinde bu seviyeye geldi.

    mesela atom bombası neyse bunu geçelim çok hoş bir icat değil. atom'a gelelim. yemişsin tantunini içmişsin suyunu ama hava o kadar sıcak ki soğuyamamışsın. napıyorsun? atom içmeye gidiyorsun tabi. onun pembe rengi içinde ihtiva ettiği çilek, muz, buz, çikolata parçacıkları ve daha sayamadığım (bi akşam sayarım hepsini) bir çok malzeme ile içimizi ferahlatan, künefe yedikten sonra gönülleri soğutan içeceğimizi yapan abimizin kullandığı mutfak robotu. bu robot ki hayatımızın en önemli yardımcılarından. bu robot ki osmanlı'nın hediye ettiği sanılan robottan bin kat daha hayırlı bir robot. ve çalışması için kullanılan önemli parçalardan biri de transistörler.

    hani nazım hikmet diyor ya:

    hani derler ya; ben sensiz yaşayamam, diye. ben onlardan değilim. ben sensiz de yaşarım; ama seninle bir başka yaşarım.

    biz de transistörlerle başka yaşıyoruz. ama iyi, ama kötü.