• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.40)
gemide - serdar akar
üzerinde üstünkörü tartışılmış ama değeri pek bilinmemiş bu iki film, sinemamızın en özgün ve ustaca işlenmiş hikayelerinden. akad'la akar'ı birlikte izlemek unutulmaz bir deneyim olacak. yalnızlar rıhtımı, açıklarda tek başınayken huzur bulan kaptan rıdvan'la (sadri alışık), bar şarkıcısı “kontes” güner'in (çolpan ilhan) hüzünlü hikayelerini anlatır. senaryo, şair atilla ilhan tarafından (ali kaptanoğlu takma adıyla) izmir pasaport limanı düşünülerek yazılmıştır. filmin ömer lütfi akad'ın tercihiyle istanbul'da çekilmesi, iki şehrin limanları arasındaki fark sebebiyle zamanında eleştirilere konu olmuşsa da, filme özgün ve dokunaklı bir mekan kurgusu kazandırmıştır. film boyunca gittiğimiz her yerde karanlığın ortasında buluruz kendimizi. böylece karakterlerin içinde bulunduğu duygusal yalnızlık görsel bir karşılık bulur. filmin düşmüş kadın hikayesine yaklaşımında hem karafilm türü etkisi hem de şiirsel gerçekçiliğin izlerini görmek mümkündür. bu melezlik famfatalsiz bir karafilm yaratmış, suçu bir kadına atmak yerine birbirini kazıklayan erkeklerin sinsi ve yalancı hallerini görünür kılmıştır. akordeon ve tangoya rağmen, karakterlerin tüm insanlığa mal olmuş çaresizliği hayli yerlidir. yalnızlar rıhtımı'ndan kırk yıl sonra, bu yerli ve kopkoyu karanlık gemide filmiyle sembolik mekana taşınır. film, bir hayat kadınını (ella manea) kaçırıp gemilerine getiren dört denizcinin hikayesidir. tekinsiz laleli gecesini saymazsak tüm film boğaz açıklarında demirlemiş bir gemide geçer. serdar akar'ın gemisi, suçu kadında değil birbirine çelme takmaya çalışan erkek çetesinde arayışıyla akad'ın rıhtımına yakın durur. gemiye zorla getirilen kadının dilimizi bilmeyen bir yabancı oluşu, sadece güner'in hikayesine değil, konuşturmadığımız, dinlemediğimiz, anlamadığımız bütün kadınların hikâyesine dokunur. kötülerle iyiler birbirine karışır, savaş içimizde sürer gider. ne istanbul'a bahar gelme ihtimali ne de bizim düşmüş kadını kurtarma umudumuz kalmıştır; karanlığa küfrederiz. bu iki filmi birlikte izlemek, özellikle mekan kurgularındaki özene ve karakterlerdeki değişime rağmen ortak olan dertlerine bakmak açısından kaçırılmaz bir fırsat.
serazer pekerman


  1. hayat ulan, adam bu filmde hayatı anlatmış, hayatın içindeki karakterleri resmetmiş. arkdan iş çevireni mi ararsın, uçkuruna düşkününü mü ararsın, iki yüzlüsünü mü ararsın her tipte insan var. oyuncular zaten filmde oynamamış filmi yaşamış resmen. özellikle erkan can usta döktürmüş desek yeridir.
    !---- spoiler ----!

    sikerler oğlum hepimizi sikerler

    !---- spoiler ----!
  2. lalelide bir azize filmine çok ince ama ustalıklı bir iple bağlanmış güzel film. erkan can'ın sarfettiği "orospu kız nasıl bakire olur, anlamadım" repliğini anlamlandırmak için lalelide bir azize'nin izlenmesi gerekmektedir.
  3. cenin pozisyonunda dinleyip kafayı sıyırmalık soundtrack'e sahip olan film.
    anna
  4. gemide filmini sadece erkan canın sigara içisi, küfürleri için izleyebilirsiniz.heleki o

    !---- spoiler ----!

    iğrençsiniz ibneler

    !---- spoiler ----! diyişine hasta olursunuz.
  5. ''adamın götünden kan alırlar kamil kan'' lafını defalarca farklı yerlerde görüp de hep kamil kim diye düşünen mevzuy anlamlandıramamış şahsımı aydınlatmıştır.erkan can ın oyunculuğu da mükemmeldi
  6. s.kerler olum hepimizi s.kerler ile hatırladığım müzikleri ile beni benden alan türk filmi.
  7. dünden farklı olmayan yarınların anlatıldığı bir film. bir de replikleri vardı herhal
  8. en iyi türk filmidir bence. eşkiya'dan da iyi. düşük bütçeyle çekilmiş, hikaye örgüsüne, oyunculuğa önem verilmiş bir film. mevzu da budur. sanat sanat için yapılır, sanat da halkın içinden çıkarak.. bazıları esrara özendiriyor vs diyor tam tersi özenmeyin diye yapmış adamlar sen öyle algılıyorsun.
  9. restorasyona çok da ihtiyacı olmayan film. filmin can alıcı kısımları; erkan can replikleri, zira bir kaç gün önce youtube 5 inch ekranı yine yeniden eskiye götürdü, diyalogları, jöleli ve acıktımları ile bir başkaydı her şey. filmi özel kılan netliği değil, biraz flu bir de puslu yapısı.
    restore bu film için ters teper,