1. yaşlıların kurduğu dünya düzeninde, hayatın en fazla sömürülen evresidir. aynı zamanda en değerlisi olduğu söylenir ki ben üç ya da beş insan tanıdım gençliğinin sömürülmesine izin vermemiş. gerisi hep pişmanlıklarla doludur.
    bozuk
  2. eski fotolara bakıldığında "ne kadar da gençmişiz!" der insan. kimine göre de o foto daha dün çekilmiş gibidir. işte, genç kalmak için zamana ayak uydurmamak gerekir. kendi zamanını yaratan, kendi dönemini yaşayanlar için genç kalmak daha kolaydır.

    (bkz: deli)
  3. yeni neslin epey sorumsuzca davrandığı bir gerçek. gerçekten dikkatli olanlar, bilgi olanlar da var tabi içlerinde. neyse konumuza dönelim. yeni nesil epey sorumsuz ve aklı başka yerlerde. peki bunun sebebi onlar mı. bunun suçlusu ancak eleştiri yapabilen büyükler ve ayrıca bir işe yaramayan eğitim sistemidir.

    şimdinin büyüklerinin bu gençlerle aynı zamanda doğsaydı onlardan farklı olmayacağına bahse girerim. belki daha beter olurdu. eskiler tüm zamanlarını sosyal medyada geçirmemişse bu bilinçli oldukları için değil, sosyal medya olmadığı içindir.

    gelişen teknoloji, sosyal medya yüzünden her türlü ahlaksızlık vs kolayca yaylılabilme imkanı elde etti. ahlaksızlıklar teşvik edildi, güzel işler yapmak eziklik olarak gösterildi. gençlerimiz buna rağmen, bunca şeye rağmen yine iyi durumdalar.

    eğitim sistemimiz hiçbir şey yapamadı gençlerimizi bilinçlendirmeye yönelik. sorumsuzca internetin zararlı-zararsız tüm olanakları verildi ellerine. eğitim sistemi bununla ilgili bir eğitim veremedi.

    aileler bilinçsizdi. aileleri aile ve sosyal politikalar bakanlığı, milli eğitim bakanlığı gibi kurumlar bilinçlendirmedi gelişen teknoloji ve değişen dünya hakkında.

    aileler de bilinçsiz oldukları için çocuklarına doğru bir eğitim veremedi. eşeği saldım çayıra misali umursamazca bıraktılar çocuklarını. çocuklar kendilerini bilmedikleri bir dünyada, daha önce hiç olmayan olanak ve tehlikeler karşısında buldular. bazıları tehlikelere yakınlaştı, bazıları her şeye rağmen olanaklardan faydalanarak bir şeyler başarabilmeyi bildi. ancak bir şeyler başarabilenler bunu yapmak zorunda olmadıkları halde yaptılar. çünkü yeni dünya onları bunun tam tersine yönlendirdi.

    instagram gibi sosyal medya araçlarında kızlarımız için vücudunu teşhir ederek ilgi çekmek meşrulaştırıldı. vücudunu teşhir edenlerin ilgi çektiğini farkeden zavallı kızlarımız ilgi çekebilmek için aynı şeyi yapmaya başladılar.

    gerçek bir tüketim toplumuna dönüştürüldü gençlerimiz. aileler kendi ayakları üzerinde durmayı hiçbir zaman öğretmedi onlara. biz küçükken çok cefa çekmiştik bari onlar çekmesin diyerek ellerinde ne varsa verdiler çocuklarına sorumsuzca. ve bunu bilinçsizce yaptıklarından ailesi olmadan süt dökmüş kedi gibi kalakalan, kendi başına bir birey değil de ailesinin bir uzantısı olan gençler yetiştirdiler, yetiştiriyorlar.

    balık bizde baştan koktu, ve kokuyor da git gide. çocuklarımızı ahlâklı bireyler olarak yetiştirmek yerine sadece ezber yapabilen makineler olarak yetiştirmeye çalışıyor sistemlerimiz, ailelerimiz ve öğretmenlerimiz. yazık böyle bir zamanda çocuk olana; yazık iyi bir çocuk yetiştirmeyi bilmeyen bizlere.
  4. (bkz: kavak yelleri)
    insanların başlarından geçen bir dönem. kimi bu dönemi iyi değerlendirir ve başarılı olur kimi ise bunu başaramaz o yüzden çok kritik bir dönem.