1. Hepinizin aklına birkaç cevap gelmiştir. Ama çoğu yanlış.

    Bu sorunun cevabını ilk olarak 9. Yüzyılda el-kindi cevaplamıştır. gökyüzünün doğal olarak kendiliğinden mavi olmayacağının, gökyüzünün maviliğinin sebebini, havadaki zerrecikler vasıtasıyla ışık kırılmaları ve akisleri ile açıklamıştır. Yani kısaca güneşten gelen ışınların havada kırılması sonucu gökyüzünün mavi oluğunu söylemiştir.

    El-kindi den tam 1000 yıl sonra lord rayleigh adında biri rayleigh saçılımı teorisini ortaya atmıştır. Nedir bu teori? ışığın veya diğer elektromanyetik radyasyonun, ışığın dalga boyundan daha küçük tanecikler tarafından saçılımını ifade eder. Yani el-kindi nin söylemini modernleştirmiştir.

    Bunları söyledik ama neden mavi olduğunu söylemedik. Neden kırmızı, mor değil de mavi? Çünkü mavinin dalga boyu kısadır. Bu yüzden gökyüzü mavi gözükür. Dalga boylarına Biraz aşina r bilir morun dalga boyu daha kısadır. Yani gökyüzünün teorik olarak mor olması gerekiyor. Ama güneşten gelen mor ışınların azlığı, mor ötesi ışıkların soğurması sonucu gökyüzü mor gözükmez.

    Gökyüzü mavi tamam ama neden bulutlar beyaz? Tabiki bulutların havaya göre daha kalın olduğundan. Yani bulutlardan güneş ışınları pek geçemez. Buda bize bulutları beyaz olarak gösterir. Ama Bazı bulutlar siyah? Bunun sebebi de siyah olarak gördüğümüz bulutların normal bulutlara göre çok daha yoğun olması. Işığın neredeyse tamamını absorbe ediyor. Bu sayede bizlere bulutlar siyah gözüküyor.

    kaynak
    kaynak2
    kaynak3