1. bir primat. o'nu diğer primatlardan ayıran en büyük özellikse insana çok benzer özelliklerde oluşu. erkeklerin genel olarak sırt tüyleri biraz daha farklı "gümüşsırtlı" diye anılıyor. gerçekten hayvanlar alemini çok seviyorum her biri ayrı bir aşk olabiliyor; fakat göriller belki de atlardan sonra en yakışıklı canlıları, hayvanlar aleminin. ^:bana göre tabi^

    sadece afrika'da yaşam alanları var ve onların baş düşmanı da leoparlar. bunun dışında sakin, oldukça sosyal ve otçul hayvanlardır. dişiler 9 ay süren bir gebelik ardından minik gorilleri doğururken, bir alfa erkeği himayesinde 4-5 goril bir arada yaşar. duygusal hayvanlardır ki sosyal olma tanımlarına çok uyuyor bu halleri de. birbirlerini sevip okşadıkları gözlenir. bir takım ses ve hareketlerle-şu hani hepimizin bildiği elleri göğüste olan- anlaşırlar. 32 dişleri, el ve ayaklarda 10'ar adat parmakları vardır.

    bir kaç ilginç bilgi daha.. her bir goril kişilik sahibidir ve basit araç gereçler sayesinde avlanırlar ya da işlerini görürler.
  2. bu hayvanlar hakkinda en bilinen belki de en önemli çalişma zoolog, antropolog ve primatolog dian fossey tarafından yapılmış ve sisteki goriller^:gorillas in the mist ^ adıyla kitaplaştırılmıştır. fossey 18 yıldan uzun süre her gün ruanda'da ki bir dağ gorili grubu üzerinde çalışmıştır. bence müthiş bir adanmışlık öyküsü olan kitap yani dian fossey'in hikayesi aynı isimle filmleştirilmiştir. kitabı okumadım ama sigourney weaver'ın başrolünü oynadığı filmi izlemiştim.