gottfried wilhelm leibniz

Kimdir?

alman matematikçi ve filozoftur. matematik tarihi ve felsefe tarihinde önemli bir yer tutar. leibniz isaac newton’dan bağımsız olarak sonsuz küçükler hesabı’nı geliştirdi ve leibniz’in formülü yayınlandığından bu yana geniş bir çapta kullanıldı. geliştirdiği türdeşliğin aşkınsal yasası ve süreklilik yasası 20 yüzyılda matematiksel karşılık buldu (standart dışı analiz aracılığıyla). mekanik hesaplayıcılar alanında en üretken insanlardan biri oldu. pascal’ın hesaplayıcısına otomatik çarpma ve bölme fonksiyonlarını eklemeye çalışırken, 1685’te çarklı hesaplayıcıyı ilk tanımlayan insan oldu ve aritmometre -ilk toplu üretilen mekanik hesaplayıcı- kullanarak leibniz çarkını icat etti. ayrıca ikili sayma sistemini rafineleştirdi, bu çalışması tüm dijital hesaplayıcıların soyut temelini oluşturdu.

leibniz felsefede optimizmi ile tanınır. örnek olarak, evren hakkındaki çıkarımı, sınırlı bir algıyla büyük olasılıkla tanrının yaratılmış olduğudur. leibniz, rene descartes ve baruch spinoza ile beraber rasyonalizmin 17. yüzyıldaki en büyük savunucularından biri oldu. leibniz’in çalışmaları öncelikli olarak modern mantık ve analitik felsefe üzerine yoğunlaşmıştı, fakat felsefesi skolastik geleneği de irdeledi. çıkarımları ampirik kanıtlarla değil, geçerli sebeplerin ilk prensipleri ve öncel tanımları ile oluşturuldu.

leibniz fizik ve teknolojiye büyük katkılar sağladı ve öngördüğü kavramlar çok daha sonra felsefe, olasılık teorisi, biyoloji, tıp, jeoloji, psikoloji, dil bilim ve bilgisayar bilimi alanlarında su yüzüne çıktı. felsefe, politika, hukuk, etik, teoloji, tarih ve filoloji alanlarındaki çalışmalarını yazdı. leibniz’in bu tüm bu alanlara yaptığı katkılar çeşitli mecmualara, on binlerce mektuba ve yayınlanmamış el yazılarına dağılmıştı. yazılarında birkaç dil kullandı, fakat öncelikli olarak latince, fransızca ve almanca dillerinde yazdı. leibniz’in tüm yazılarının toplandığı eksiksiz bir kaynak bulunmamaktadır. (kaynak: vikipedi)

Bu başlığa bugün yorum yapılmamış.