1. gözde hiçbir problem yokken olan, "görmeyi öğrenememe" hastalığıdır.

    şöyle ki, gözde veya görmede bir problem yoktur ancak bir gözün görme kapasitesi - algılaması daha düşüktür. bunun sebebi çoğunlukla göz kaslarınde zedelenme, şaşılık ve bir gözün daha bozuk olmasıdır. tek tarafa daha bulanık görür ve görme daha geç öğrenilir.

    saçma.

    lazerle şunla bunla tedavisi yok malesef. varsa hayat boyu doğru görmeyi öğrenemeden yaşıyorsunuz. yalnızca ilkokul çağına kadar farkedilen vakalarda çalışan gözü kapatarak sorunu olan göz çalıştırılıyor ona " görme öğretiliyor"

    ancak genellikle farkedilmiyor, (ancak gözde kayma, donma, şaşılık varsa dışardan farkedilebiliyor) ve çocuk okula giderken "tahtayı göremiyorum" şikayetleri başladıktan sonra göz doktoruna götürülüyor ve genellikle gecikilmiş oluyor.
  2. tıbbın çare bulamadığı rahatsızlıklardan biridir. lens kullanan birine " aaa ameliyat neden olmuyorsun" sorusu çok gelir lakin göz kusurlarına bir de göz tembelliği eklenmişse ameliyat asla çözüm olmaz. ömrünüzce, gözün içindeki veya dışındaki protezlerle gezersiniz.

    küçük yaşta fark edilmesi elbet önemli ama çocuğun kontrol edilmesi de diğer yandan daha önemli. hiperaktif bir çocuk için gözlük, oyuncaktan farksızdır. her ay yenisini almak icap eder. çocuklarda şu anki tedavinin seyrini bilmiyorum ama takip ve kontrol çok önemli gerçekten.
  3. çocukken göz tembelliği vardı bende. günde iki saat göz bandajıyla tek gözümü kapatır evde o şekilde yapardım yapacaklarımı. doktorum çok iyiydi ve ailem durumun ciddiyetinin farkında olduğu için asla aksatmazdım. iki üç sene sonra göz tembelliği kalmadı bu sayede. normal miyop a çevirdi. erken tanı şart.
  4. latince ismi için; (bkz: ampliyopi)

    evrimin hayatta kalmak için geliştirdiği muhteşem bir mekanizma aslında göz tembelliği denilen hastalık.

    şöyle ki, beyin her iki gözden gelen bilgileri işler ve ortaya bir imge çıkarır. bunun olabilmesi için iki gözün de beyne yolladığı sinyallerin senkron olması gerekir.

    eğer çocuk yaşta, iki göz arasında böyle bir senkron yoksa, henüz görme sinirleri gelişme aşamasındayken beyin daha bozuk olan gözün şalterini indirir, hayatına nispeten düzgün gören göz ile devam eder. ampliyopi insanlara has değildir, hayvanlarda da vardır. bu sayede doğada av veya avcı olma adına hayvanların en büyük silahı olan net görme duyusu bu mekanizma sayesinde bir parça sağlanmış olur.

    ampliyopi olabilmesi için iki göz arasında 2.5 dereceden fazla fark (örneğin sol: 1/sağ: 4) veya 5 dereceden fazla bozuk bir göz olması gerekli.