1. herkesin yapamadığı eylem. bazı insanlar rahatsız oluyor bazıları direkt bakamıyor değişik olay. insanlar neden bir çift göze bu kadar anlam yüklüyor bilmiyorum.
  2. benim için çok zor olan eylem. ben bakmam bakarlarsa da rahatsız olurum çünkü hangi göze bakacağıma karar veremiyorum.
    eski sevgili kişisi (*:ayrılırken) kolumdan çekip gözlerime bak dediğinde hangisine bakayım diye sormuştum. kavgayı bırakıp ağlayana kadar gülmüştük. yeri gelmişken sorayım siz hangisine bakıyorsunuz?
  3. benim için bakılmaması ciddi bir sıkıntı yaratan durumdur. çocukken ellerimi insanların yanaklarına koyup direkt göz teması kurup konuşuyormuşum tabi bu yaşta aynısını yapamıyorsunuz. mesela hiç tanımadığın biri gelip suratını tutup konuşsa muhtemelen deli der gidersiniz ya da hocanıza birşey söylerken suratınıza elini koyamazsınız, ayşe teyze, mehmet amca kesin kızar eee tek çare göz teması yoksa konuşmam ve bunu gerçekten istemsizce yapıyorum çoğu zaman.
  4. ilginin karşı tarafta olduğunu ve anlatma hevesini gösterir. dinleyen için de dinlemeyi ve karşı tarafı ciddiye almayı gösterir. ama çok da abartmamak gerekir. bir yerden sonra korkutucu geliyor bana. sakin sakin bakmak tamam da retina incelemesi gibi de bakmamak lazım.
    jimi
  5. sadece bizim için özel olanın, gözlerine bakmanın yeterli olmadığı bir gerçek. karşımızdakini can kulağı ile dinlediğimizi göstermemiz gerek. şahsen gözlerime bakarak konuşmayan ve iki de bir lafımı kesen insanla iletişim yollarımı tıkıyorum. bu konuda da sanırım biraz acımasızım.

    zaman çok önemli ve bir şeyleri ifade edip onu belirli bir düzene oturtup karşımızdakiyle paylaşmak... tüm bu koşulları sağladığınız zaman da sizi terk edip giden birileri varmışcasına bir durum oluşuyor o atmosferin kayboluşuyla.
  6. zaten gozlerine bakip konusursunuz, gozlerinin ici nedir yahu. gozun icinde sari nokta iris mercek falan filan var, goremeyiz ki onlari.
  7. otistikler için başarılması zor bir eylemdir.
  8. gözlerime bakmadan konuşan insanlardan hoşlanmıyorum. ben çok dikkat ediyorum bu olaya. konuşurken ve özellikle dinlerken bakmaya çok dikkat ederim. haliyle bende bekliyorum karşımdaki insandan.
  9. flört etmenin temellerindendir.

    özellikle on saniyeden fazla gözünü kırpmadan öyle gözünüzün içine içine bakıyorsa %87.9 sizden hoşlanıyordur.
  10. otizmli çocukların göz teması kuramadığını, en belirgin özelliklerinin bu olduğunu biliyor musunuz?