• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.34)
groundhog day - harold ramis
bir hava durumu spikeri olan phil connors, yapımcısı ve sevimli kameramanı ile birlikte pennsylvania'daki punxsutawney kasabasına geleneksel groundhog day şenliklerini görüntülemek için gönderilir. o gün, belki de phil'in hayatının en kötü günüdür, ama bundan beteri de vardır: phil'in karabasanı, her gün tekrarlanır. artık her gün, onun için groundhog day yeniden yaşanmaktadır. phil, o gün olacak her şeyi bildiği için bunun avantajlarını kullanmayı zamanla öğrenir. ama, hayatının kadının kalbini kazanması için daha yapması gereken çok şey vardır.


  1. ülkemizde bugün aslında dündü ismi ile bilinmektedir. as good as it gets - james l. brooks ile beraber en sevdiğim romantik komedi filmidir. bill murray çok iyi oynamiştır. andie macdowell ın güzelliğini ise izlemeye doyulmaz.

    !---- spoiler ----!

    bill murray 'nin döngüden kurtulmak için farklı şekıllerde intihar ettiği sahneler ile andie macdowell ı yatağa atmaya çalışıp aralıksız tokat yediği sahneler ile yarmaktadır.

    https://www.youtube.com/watch?v=M628DuIEZ_o
    https://www.youtube.com/watch?v=xVkLSUi8ZhA

    !---- spoiler ----!
  2. efsane ötesi bir film.
    hayatinizda çok sevdiğiniz ve anlam yüklediğiniz filmler olur ya, bu film benimki
    gereksiz bir mutluluk kaynağı, filmi izlerken karakterin dönüşümüne şahit olmak dışında kendimizi onun yerine koyup biz olsak ne yapardık diye düşünüyoruz. basit ama sıcak işleyişi, bundan sonra ne olacak hissine yenik düşmek ve bunu kendine has doğallıkla yapmasi. bu film oyle olmuş ki her yil 2 şubatta bana izlettiyor kendini ve ben ilk günkü kadar mutlu oluyorum izlerken
    bu filmi bilmek bir ayrıcalık :d

    bu arada andy macdowell i loreal reklamlarından başka hiçbir yerde görmemiştim bu filmi izleyene kadar
  3. ülkemizde "bugün aslında dündü" adıyla yayınlanan 1993 yılı amerikan yapımı bir romantik komedi filmi. 102 dakikalık filmin başrollerinde bill murray, andie macdowell ve chris elliott gibi isimler var.

    !---- spoiler ----!

    şu aralar (bkz: edge of tomorrow - doug liman) filmi ile çok karşılaştırılan bir film oldu. kanımca olay örgüsü bakımından benzer bir yan yok. sadece günü tekrar yaşıyabiliyor olmak fikrinin ortak olması iki filmi bence pek yakınlaştırmıyor bile.

    !---- spoiler ----!
  4. aynı günü defalarca yaşasanız nasıl olur? bir süre sonra sıkmaya başlar değil mi? filmin bu ilginç konusunu ve bir komediye göre gayet yüksek olan imdb puanını görünce izleme listeme almıştım. 90lı yıllarda da 1-2 kez televizyonda denk geldiğimi hayal meyal anımsıyorum; “bugün aslında dündü” ismiyle tabi :)
    . bill murray oyunculuğuyla göz dolduruyor desem yalan olmaz sanırım keza filmin her anında kendimi onun yerine koymaktan alamadım. andie macdowell ablamızın da murray’dan aşağı kalır bir yanı yok. ikisinin uyumu ve sinerjisi filmi farklı bir seviyeye çekmiş. hatta filmle ilgili bazı yazılarda ikisinin de yönetmen tarafından ilk düşünülen isimler olmadığını öğrenince epey şaşırdım.(merak edenler olursa ilk etapta tom hanks ve meg ryan düşünülüyormuş. ama ikisi de başka projeleri sebebiyle kabul etmemişler.) iyi ki onlar oynamış da böyle samimi ve sıcak bir film ortaya çıkmış.
    film, hava durumu sunucusu phil connors’ın punxsutawney kasabasına, geleneksel groundhog day yani dağsıçanı günü’nü sunmak için gelmesiyle başlıyor. geceyi de orada geçiren connors kalktığında aynı günü yani dağsıçanı gününü yaşadığını farketmesi uzun sürmez. ve uzun bir süre aynı günü yaşamaya devam ediyor. kulağa hoş geliyor belki ama sadece sizin bu durumun farkında olmanız ve her güne sıfırdan başlamak bir süre sonra dramatik bir hal alıyor. kendimi connors’ın yerine koyarak izleyince gerçekten beni çok etkileyen bir film oldu.
    müzikler gerçekten çok hoş. insanı filmin içine çekiyor. özellikle sabah alarmında radyoda çalan şarkı; çaldığı her an kulakta güzel bir etki bırakıyor. murray’ın piyano çaldığı sahneler ve aniden hızlanan ve yavaşlayan ritimden de bahsetmeden geçemeyeceğim, çok başarılıydı.
    groundhog day ilginç konusu, samimi esprileri ve 90lar nostaljisi ile çok keyifli ve etkileyici dakikalar vaat ediyor. hem güldüren hem düşündüren filmleri pek göremiyoruz ne de olsa. o yüzden halen izlemediyseniz şans verin derim. kesinlikle pişman olmayacaksınız.
    puanım: 8.5/10
  5. pazar sabahı ödev yapmamak için açtığım ve beklentimin kat kat üstünde olan harika bir film. izledikten sonra yazılıp çizilenleri okuyunca bazı şeyler daha da yerine oturdu ve "vay be!" dedim.
    !---- spoiler ----!

    phil'in hedonizmden altruizme kayışı harika işlenmiş

    !---- spoiler ----!
  6. tekrarlayan gün fikri ilk kimin aklına geldi bilmiyorum ama gerçekten harika bir fikir.

    aynı günün tekrar etmesi zaten harika ama filmin içeriği ^:aşk, komedi, macera^ de bir okadar harika. kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.

    en çok güldüğüm sahne psikiyatriste gittiği sahnedir ayrıca.
  7. sevgili ile izlenilesi filmlerden.
  8. ülkemizde “bugün aslında dündü” ismiyle gösterildi ancak “fare günü” yada “fare kapanı” isminin kulağa daha hoş geldiğini düşünüyorum. neticede adamımızın bir kapana kısılmış durumu vardı. filmdeki sürükleyici nokta da bu zaten phill conners’in bu kapandan nasıl çıkacağını beklemek, bununla birlikte aynı kapana kendimizi de sokmak. hatta bizzat ben, biraz daha ileri gidip günlük hayatıma da bu kapandan hazırladım bir adet. şöyleki karakterle kendimi nasıl özdeşleştirmişsem, her sabah 6:00’da cher’den gelen i’ve got you babe cep telefonumun alarmını oluşturuyor. devamı spoiler içerebilir;

    film ukala phill conners’a gelen bir günlük görevle başlıyor, soğuk bir amerikan kasabasında kutlanan dağ sıçanı günü festivali için görevlendirilen phill conners yerel bir kanalda çalışmasına rağmen kendini dev aynasında gören bir hava durumu spikeridir. son derece rahattır, hatta işi “donsuz geceler”’e kadar götürebilecek bir özgüvene sahiptir. bir günlük görevi tamamlayıp biran önce evine dönme planı yapan phill için beklenen olmaz aynı günü yeniden yaşayan phill conners bu kapandan nasıl kurtulacağına dair yöntemler geliştirir.

    filmin içine çektiği nokta; aynı durumda ben olsam ne yapardım sorusunu sormamız ve ben olsam banka soyardım, yabancı dil öğrenirdim, piano çalardım, sevgilim olurdu gibi tipik bir erkeğin aklına gelenlerden öte bir şey yok phill de bunları yapmaktadır ancak nereye kadar, bu kapandan kurtulmak için intiharı bile dener. filmdeki güzel noktalardan birisi kendisini tekrarlayan sahnelerin kesinlikle baymaması bu konuda yönetmen, seyircinin ilgisini yukarda tutmakda oldukça başarılı, gelelim phill conners karakterini canlandıran bill murray’e o yıl en iyi erkek oyuncu dalında oscar’ı philadelphia ile tom hanks’e kaptırsa da kesinlikle oscarlık bir perfornmans gösteriyor, kadın oyuncu andie macdowell’da oldukça başarılı. sadece bill murray perfornmansı filmi izlemek için yeterli sebep.
  9. dilimize "bugün aslında dündü" diye çevirilmiş olması haricinde film ile ilgili kötü tek bir kelime dahi edemeyeceğim.