1. ihtiyaç dahilinde bu başlığı hortlatalım. sol'un yani büyük harflerle sol şeritin ^::d^ ihtiyacı var.. aranızda hala abdest almayı bilmeyenler varsa diye buraya bırakıyorum. bi dua favınızı alırım.

    öhöm..

    ---alıntı----
    gusül, tepeden tırnağa kadar vücudun her tarafını hiçbir yer kuru kalmayacak şekilde yıkamaktır. erginlik çağına gelmiş her müslüman erkeğin ve kadının şu durumlarda boy abdesti alması gerekir.

    1- cünüplük; yani cinsi münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin (sperm) şehvetle vücut dışına çıkması.

    2- hayız (kadının adet görmesi) ve nifas (lohusalık) hallerinin sona ermesi.

    bu hallerde gusletmek farzdır. bazı durumlarda da gusletmek, sünnet veya müstehabdır. mesela; hac ve umre yapmak maksadıyla mekke ve medine’ye girmeden önce, hac mevsiminde mina ve müzdelife’de bulunmadan önce; yağmur duasından önce; herhangi bir hayırlı iş için müslümanlarla bir araya gelmeden ve mübarek gecelerde gusletmek sünnet ve müstehabdır.

    namaz için alınan abdest “küçük abdest” kabul edilerek, gusle “büyük abdest” veya “boy abdesti” adı verilmektedir.

    asıl yapmanız gerekn farzlar:

    guslün farzları üçtür.

    1) ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak.

    2) buruna su çekmek ve yıkamak.

    3) tepeden tırnağa bütün vücudu yıkamak.


    alınışı :
    cünüplükten temizlenmeye niyet ettim” diye kalbinden geçirmesi dahi niyettir. mutlaka diliyle de söylemesi gerekmez. bu yüzden, denizin kenarından geçen kimse kaza ile suya düşse de bedeninin tümü ıslansa gusül yapmış kabul edilir. niyet etmemiş olması gusle engel teşkil etmez. yeter ki, bedeninde kuru yer kalmamış olsun. yine de “niyet ettim cünüplükten temizlenmeye” demek şüpheden kurtulmaya sebeptir. (4)

    guslün adabı aynen abdest adabı gibidir. gusletmek isteyen kimse önce besmele çekerek gusle niyet eder. ellerini bileklerine kadar yıkar ve üzerinde yapışıp kurumuş bir şey varsa onları temizler. sonra herhangi bir pislik olmasa bile avret yerlerini ve uyluklarını yıkar. sonra sağ avucu ile ağzına bolca su alarak iyice çalkalar; bunu üç defa tekrar eder; oruçlu değilse suyun boğazına ulaşmasını sağlar. sonra yine sağ eli ile burnuna üç defa su çekerek iyice temizler. bundan sonra namaz abdesti gibi bir abdest alır. şayet yıkandığı yere su toplanıyorsa, ayakları, abdest alırken değil gusülden çıkarken yıkar. abdest aldıktan sonra, önce başına, sonra sırayla sağ ve sol omuzlarına üçer defa su döker. her defasında vücudun her tarafını iyice ovuşturur. hiçbir yerinin kuru kalmaması için dikkat eder. bunun için saçlarının, sakallarının diplerine, göbeğinin içine suyun ulaşmasını sağlar. eğer vücudunun bir yerinde, herhangi bir yaradan dolayı ilaç veya sargı varsa ve fazla su bunlara zarar verecekse, bunlann üzerinden suyu hafifçe geçirmekle yetinir; bu da zarar verirse sadece eliyle üzerini mesheder.

    ----alıntı------