1. eğer özel sektörde çalışıyorsanız bu baskı üstleriniz tarafından hissettirilir hatta direkt dile getirilir.

    hem kadınlar üzerinde böyle bir baskı kurup -sürekli genç, güzel, bakımlı görünmek zorunda olmak- sonra da "çirkinliklerini örtmek için" diye bik bik konuşmak gerçekten ikiyüzlülük. hepimiz mazoşistiz çünkü, sabahın köründe kalkıp o cildimizi mahfeden ürünleri kullanmak için can atıyoruz.
  2. kaslı görünmek için fitness'a gitmek ile eşdeğer olmayan eylemdir. zira fitness'a giden insan kaslı olur, kaslı görünmez. ortada makyajdaki gibi yüzü boyamak suretiyle bir göz boyama yoktur.
  3. makyaj elbette sadece yapanı ilgilendirir, kimseye tavsiye verilemez veya ahkam kesilemez bu konuda.

    ama ben de kendime makyajı sahte görmeye başladığım dönemden beri makyaj yapmayı bırakanlardanım. kozmetik tehlikeli bir dünya, çünkü bir ton para harcayarak (channel marka bir fondöten 200 tl) tamamen cildi yıpratıyoruz. zaten cilt kusurlarını gizlemek için yapılan makyaj anlamsız, kusurları gidermek daha anlamlı. yaptırıldığı zaman bebek gibi pürüzsüz ciltler ortaya çıkaran cilt bakımları var, bu paraların oraya harcanması daha mantıklı geliyor. hem kalıcı, hem sağlıklı.
  4. “üçüncü dünya ülkelerinde insanlar arabalarını, kamyonlarını boyarlar, üzerlerine resimler çizip, yazılar yazarlar. çünkü üçüncü dünya ülkesi insanı bindiği makineyi icat etmemiştir. icat etmediği için de yakın hissetmez kendini. sahibi gibi görünmesi, karakter kazanıp kişileştirilmesi gerekir arabanın. kullandığı her ithal makineye isim takıp sadece kendine has şekil ve yazılarla damgalaması, üçüncü dünya'nın asla yok olmayacağını gösterir. birileri, sahip olduğu aleti boyamaktan vazgeçene kadar da yok olmaz!.. kadın suratını boyar. çünkü suratı kendisine değil, güzelliğini takdir edecek olan erkeğe aittir. kimse kendi yarattığı bir boku boyamaz!..”

    dedi. hakan günday
  5. (#209341) nolu giri'nin maalesef başını mantıklı sonunu alakasız buldum. sonradan yazdıkları güzel görünmekten ziyade birine yaranmak için makyaj yapmanın veya bu düşüncenin temel kabul edilmesinin eleştirisi olmuş ki haklı olduğu noktalar da ekseriyetle var.yazar arkadaş burada mutlaka başka bir şeye sinirlenip yazmış ama ahmet haşim'in söylediklerinde hakkı olmadığı bence inkar edilemez.
    kadınlar makyajı erkekler için yapmıyorlar, bu doğru.ama kadınlar için de yapmamalılar. bir kadın hiçbir şekilde be hiçbir ortamda makyaj yapmadığı için kendini rahatsız da hissetmemeli, yoksa bunun insanları yüzünü/başını örtmeye zorlayan bir zihniyetten ne farkı kalır.
    bence sorun günmüzde bu anlayışın yerleşmemesi.o kadar tekdüzeyiz ki bir şeyi biz yapınca herkesin yapmasının gerektiği şekilde doğru olduğunu kabul etme ihtiyacı hissediyrz. özellikle makyaj yapmayan bir kadın olarak bu tarz bir mevzu yüzünden kalbimin kırılmışlığı hem de çok yakın arkadaşlarıma karşı mevcuttur. oysa bence tercih meselesi olmalıdır. hatta bir kadın kendini bir erkeğe veya bir hemcinsine beğendirmek için dahi makyaj yapmakta veya yapmamakta özgürdür.
    çok konuştum.
    tamam sustum.